2010 ürünü fındıkta toplama işlemleri büyük ölçüde tamamlanırken, fındığın pazara indirilmesi de sürüyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, geçen yıl uygulamaya başlanan yeni fındık stratejisinin gecikmiş ama doğru bir karar olduğunu tekrarlayarak, “Ancak, geçtiğimiz sezon rekoltenin Türkiye ortalamasının çok altında ve 400 bin tonun çok az üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle yeni stratejide yaşanmayan sıkıntılar, bu yıl rekoltenin daha fazla olması yüzünden az da olsa hissedilmeye başlanmıştır” dedi.
Üreticinin Ramazan ve sonrasında açılacak okullar nedeniyle içinde bulunduğu ihtiyaçlı durumun da etkisiyle ürününü bekletmeyerek satmasının da piyasada fiyatların oluşmasına etki yaptığını vurgulayan Köleoğlu, “Öncelikle ve özellikle üreticiye dekar başına verilen destekleme priminin öne çekilerek Eylül ayından itibaren verilmesini Sayın Başbakan ve ilgili bakanlara rapor göndererek talep etmiştik. Fındıkla ilgili tüm kesimlerin üzerinde ittifak ettiği talebimizin ciddiyetle ele alınarak, ödemelerin erkene alınması konusunda gerekenin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Bazı kesimler tarafından fiyatların yükselmesi için üreticinin pazara fındık indirmeyip, saklamasının istendiğine dikkat çeken TTB Başkanı Köleoğlu, sistemin ideal ölçülerde uygulanabilmesi için lisanslı depoculuğun acilen devreye alınmasını isteyerek şunları söyledi:
“Ancak, üreticinin fındığını kendi imkanları ile depolayarak saklaması ve koruyabilmesi zordur. Sorunun çözümü, serbest piyasa koşulları ve destekleme primi ile birlikte lisanslı depoculuk sisteminin de devreye sokulması idi. Bu konuda önemli mesafe alınmasına rağmen, sistem bu yılda devreye sokulamadı. Oysa, sistem devreye alınsaydı, üretici fındığını lisanslı depolara koyacak ve değerini bulduğunda satabilecekti. Ayrıca lisanslı depodan alacağı belge karşılığında da isterse bankalardan kredi kullanabilecekti. Biz bunun için eldeki mevcut depolarda kullanılarak sistemin devreye alınabileceğini düşünüyoruz. Borsa olarak daha önce bu konuda TOBB’nin isteği üzerine fındık üreten iller baz alınarak hazırladığımız rapor bulunmaktadır. Bu rapor doğrultusunda lisanslı depoculuğun devreye sokulabileceğine inanıyoruz.”