16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Hava değişimlerine dikkat!

HAVA DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT

Yaz mevsiminin sona erip, sonbahara girilen şu günlerde viral enfeksiyonların, ani hava değişimlerinin etkisiyle artış gösterdiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel İmperial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Nihat Cihanyurdu, ani hava değişikliklerinin ve ısının birden düşmesinin çocuk, yaşlı, beslenme bozukluğu ve kronik hastalıkları olanları olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Isı değişimlerinin bayanları daha fazla etkilediğini ve bunun da hormonlardan kaynaklandığını kaydeden Cihanyurdu “Soğuk havanın ilk etkilediği noktalar özellikle açıkta kalan ve soğuğa maruz kalan cilt ve mukozalardır. Saç dökülmesi, sedef, el-ayak mantarları, aft ve uçukların soğukla arttığı bilinir. İklim ve ısı değişimleri baş ağrısı, migren atakları, uyku ve konsantrasyon bozuklukları ve depresyona yatkınlığı da arttırır. Özellikle solunum sistemi rahatsızlığı olan rinit, kronik bronşit, astım, bronşektazi ve sinüzit rahatsızlıklarının arttığı dönemler sonbahar aylarıdır. Kalp damar sistemi ile ilgili olarak kalp krizi riski, hipertansiyon ve buna bağlı gelşiebilen tehlikeli durumlara karşı da tedbiri elden bırakmamalıyız. Sıvı ihtiyacımızı giderip, bol sebze ve meyva alarak vitamin ve mineral ihtiyacımızı özellikle C vitamini, E vitamini, selenyum vs. ihtiyaçlarımızı karşılayıp, ilaç kullanıyorsak doktor kontrolünden geçmeliyiz” dedi.

“Mide ve bağırsak rahatsızlıkları olarak reflü, mide yanması, kabızlık, karın ağrısı gibi şikayetler de yine bu mevsimsel durumlardandır” diyen Dr. Nihat Cihanyurdu “Soğuk havanın etkisiyle, hele birde az sıvı alımı da eşlik ederse viral ve bakteriyel enfeksiyonların gerek mide ve bağırsak sisteminde, gerekse genital ve üriner sistemde artışına yol açar. Ayrıca mantar enfeksiyonları da özellikle bayanların önemli sorunları arasındadır. Gerek bölgemizin nemli olması, gerekse ani iklim değişikliği kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını artırdığı da aşikardır. Özellikle kas ve eklem romatizması şikayetleri nemli havalarda şiddetini arttırır.

Bütün bu şikayetler ve hastalıklar karşısında öncelikle hava değişimine hazırlıklı olmak, kronik hastalığı olanları tıbbi tetkiklerini doktor gözetiminde yapmaları, gerekirse grip aşılarının yapılması uygun olacaktır. Vücut direncini arttırıcı yürüyüş ve egzersizler, gerekirse vitamin desteği, giyim kuşam açısından daha dikkatli kalın, ısıyı tutan giysilerin kullanılması uygun olacaktır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 14:29:00
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 16:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?