Karadeniz ve Doğu Bölgesi İl Genel Meclis Başkanları Bölge İstişare Toplantısı 10 İl Genel Meclisi başkanının katılımı ile Gümüşhane’de yapıldı.
Devlet Su İşleri tesislerinde yapılan toplantıya Amasya (Ahmet Çıtır), Ordu (Şanser Şahin), Erzurum (Fakirullah Temir), Giresun (Fikret Karaaslan), Rize (Rahmi Metin), Samsun (Necati Demir), Sinop (Hüseyin Erol), Trabzon (Muhammet Balta), Bayburt (Yakup Genç) katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Gümüşhane İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yılmazer, bölge toplantılarının ilkinin Trabzon’da yapıldığını belirterek, toplantıya katılan İl Genel Meclisi başkanlarına Antalya toplantısı hakkında bilgi verdi. Yılmazer, bu toplantıların çok önemli bir gelişme olduğunu, bölgenin gelişmesi ve sorunlarının çözümü için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı.
Yılmazer’in ardından bir Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Muhammet Balta’da Ankara’da yapılan İl Genel Meclisi Başkanları istişare toplantısı hakkında meclis başkanlarına bilgi verdi,. Toplantıda birlik ve beraberlik mesajları verilirken İl Genel Meclis Başkanları Karadeniz Bölgesi yol ağı standartlarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirterek bu konuda bölgede yer alan illere ayrıcalık istediklerini belirttiler.
İl Özel İdaresi gelirler yasasının bir an önce meclisten çıkmasını isteyen başkanlar halen yüzde 1,2 olan genel bütçe payının en az yüzde 5-6 seviyelerine çıkması gerektiğini belirttiler. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde çalışma yaptıklarını beyan eden başkanlar, Özel idareye devredilecek kurumların bütçeleriyle devredilmesini de istediler.
KARADENİZ’DE SATHİ YOL KAPLAMA UYGUN DEĞİL
Son 3 yıldır devam eden Köy Altyapısını Destekleme (KÖYDES) projelerinin de gündem maddesi olarak görüşüldüğü toplantılarda Karadeniz bölgesinde KÖYDES kapsamında yapılan asfalt yolların sathi kaplama olarak yapıldığını, bunun da çok dayanıklı olmadığını yaptıkları araştırmalar sonucunda anlaşıldığını belirten başkanlar, sathi kaplama yerine sıcak karışım asfaltın çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu ifade ettiler.
HER İLE ÖZEL STANDARTLAR BELİRLENMELİ
Toplantıda KÖYDES çalışmalarında yapılan asfalt ve beton yolların illere göre standartlarının belirlenerek yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Toplantının son bölümünde ise bölge kalkınması için yapılacak çalışmalar konuşuldu. Bir sonraki toplantının 12 Ocak 2008 tarihinde Ordu ilinde yapılmasına karar verilmesi ile sona eren toplantının ardından Başkanlar İkizlevler Müzesi ve Karaca Mağarasını ziyaret ettiler.
Toplantı sonunda bir bildiri yayınlayan başkanlar bildiride yer alan konular için tüm güçleriyle çalışacaklarını söylediler. İl Genel Meclisi Başkanlarının yaptıkları toplantının ardından yayınladıkları bildiride şu konulara yer verildi: KÖYDES çalışmaları bölge insanı için hayati önem taşımaktadır. 2008 yılında da devam etmelidir. Bölgede yapılan yol çalışmaları için her il kendi standartlarını belirlemeli, sıcak asfalt ve beton yol altyapısını tamamlamalıdır. Bölge istişare toplantılarına Valiler ve Genel sekreterlerin de katılması için çalışma yapılmalıdır. Bütçe çalışmalarında tasarrufa azami dikkat edilerek yatırımların arttırılması, gençlik ve spor konularına ağırlık verilmelidir.
Milli Eğitim bünyesindeki okulların hizmetli sorununun çözümü için bütçelere pay konulmalıdır. Bölgede turizme destek çıkılmalıdır. Bu kapsamda yayla turizmine destek verilmeli, kırsal kesimdeki yolların standartlarının arttırılması gereklidir. Bölgesel kalkınma ajansları desteklenmelidir.Karadeniz’in suyu tehdit olmaktan çıkarılmalıdır. Bu konuda gerekli ar-ge çalışmaları yapılmalıdır. Özel İdare’lerin genel bütçeden aldıkları yüzde 1,2’lik pay mutlaka arttırılmalıdır. Özel İdareler bütçelerinin yüzde 10’unu AR-GE çalışmalarına ayırmalıdır. İl Özel İdarelerinin yatırım ve altyapı programları Çevre İl Planlarına göre düzenlenmelidir.
Bölgede turizmin gelişmesi için kırsal kesimdeki yolların standartlarının yükseltilmesi gereklidir. Bölge tanıtımı için bölgedeki illerin tamamının tarihi, turizmi ve mutfağı bir kitapta toplanmalıdır. Samsun-Sarp ve Trabzon-Erzincan tren demiryolu gündeme alınmalı, çalışmaların bir an önce başlaması için lobi çalışmaları arttırılmalıdır.Bölgeyle ilgili konularda lobi faaliyetleri arttırılmalıdır. Bölge illerinin tarım ürünleri envanterleri çıkarılmalıdır. İllerdeki su ve rüzgar enerjilerinin ar-ge çalışmaları yapılmalıdır.Özel idarelerin teknik personel altyapıları güçlendirilmelidir.