16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

İşadamlarından İran'a çıkarma

DOĞU KARADENİZLİ İŞADAMLARININ İRAN GEZİSİ SÜRÜYOR

İran'a iş gezisi düzenleyen 30'u aşkın Doğu Karadenizli iş adamı ve bürokrat, Tebriz ve Urumiye kentlerinde temaslarını sürdürüyor.

Türk-İran İş Konseyi Başkanı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, 10 yıldır Türk-İran İş Konseyi Başkanlığı’nı yürüttüğünü belirterek, ''İki ülke arasında geçmişten gelen konuların yüzde 90'ı çözümlenmiştir'' dedi.

Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde konuşan Ulusoy, uzun yıllar yatırımlarla ilgili İran'da neler yapılabileceği konusu ile sorunları, iki ülkenin hükümetlerine zaman zaman anlattıklarını ifade ederek ''Problemlerin çoğu da halledilmiş oldu. Yatırım, gümrük, turizm, bankacılık, sınır ticaretindeki sıkıntılar, ulaştırma gibi konuları konuştuk. 5-6 yıl önce Tebriz'e uçak yoktu. Özellikle uçak konusunda ihtiyaç vardı ve kısa zamanda halloldu'' diye konuştu.

İş konseyi olarak iş aleminin, yatırımcıların, ülkeye gelip giden komşu ülkelerin sıkıntılarını hep gündemde tuttuklarını anlatan Ulusoy, şöyle devam etti:

''Son 3 yıldan beri her iki ülkenin hükümet başkanları meselelere daha sıcak ve samimi bakıyorlar. Bu da bizim için mutluluktur. Bin yılı aşkın en uzun sınırımız olan İran ile hiçbir problemimiz olmamıştır. Bu nedenle Doğu ve Batı Azerbaycan bölgelerindeki iş dünyasıyla işbirliği, dostluklar daha iyi gelişiyor. Heyetlerimiz ne kadar sık gidip gelirse, daha yakın işler olacak. Dönüşümüzden sonra Tebriz'de yatırım yapacaklarla tekrar geleceğiz. Tebriz ve İran'da yapılan yatırımlarla ilgili vergi muafiyeti gibi konularda inanıyorum ki Tebrizli dostlarımız burada yatırımcıya çok daha yakın olacak ve konuyla ilgilenecekler.''

Ulusoy, uygulamada yasalarla ilgili en çok sıkıntısı bulunanın Türk tarafı olduğunu vurgulayarak, ''Nakliye sektöründe problemimiz var. Turizm'de İran geri kalmış. Bu konuda biz öncülüğünü yapacağız, mutlaka İran turizmini geliştireceğiz. Turizmle ilgili ilişkiler iyi gelişecek. İran'ın her bölgesi Türkiye için önemli. Tebriz'de evimizde gibiyiz'' şeklinde konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise İran ile Türkiye'nin iki komşu devletten öte iki kardeş millet ve devlet olduğunu dile getirerek, ''Bizim manevi, kültürel, tarihi birlikteliğimiz, beraber büyük bir güç olmamızı inşallah temin edecektir'' diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, Karadeniz limanlarının Tebriz’in emrinde olduğunu ifade ettiği konuşmasında, bir hafta içinde Tebriz’in yüklerinin Trabzon Limanı aracılığı ile Tebriz’e ulaşabileceğini söyledi.

Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası Başkanı Rahim Sadegiyan da Türkiye ile işbirliğine her zaman hazır olduklarını belirterek Tebriz'in yatırımlar bakımından dünyada önemli bir konumda olduğunu kaydetti.

Öte yandan İran İslam Cumhuriyeti’nin denizcilik sektöründeki kamu temsilcisi olan IRISL Grup ile işbirliği protokolü imzalandı. Trabzon Limanı İşletiçi Firma Alport Genel Koordinatörü Osman Aşkın Bak ve Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Limanı ile İran Denizcilik İşletmesi ile varılan işbirliğinin önemli bir adım olduğunu söyledi. Trabzon –Tebriz arasında taşımacılık sektöründe önemli bir gelişme kaydedildiğini vurguladı.

DOĞU KARADENİZLİ İŞADAMLARININ İRAN GEZİSİ SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2010 Çarşamba 15:47:00
Güncelleme :23 Haziran 2010 Çarşamba 23:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?