Trabzon’un Akçaabat ilçesi Darıca beldesi açıklarında özel bir şirket tarafından kafes balıkçılığı için kurulması planlanan balık kafeslerini balıkçılar ve sivil toplum örgütleri teknelerle denize açılarak protesto ettiler.
Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir ve Omega 61 Su Ürünleri Yetiştiriciliği Limited Şirketi’nde görevli Sualtı Teknoloğu Ali Akyaz, Karadeniz'de kafes balıkçılığının kirlilik konusunda çevreye olumsuz etkisinin olmadığını açıklamalarına rağmen Akçaabat Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmet Boğuşlu, Darıca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Kolaylı, Salacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Remzi Buruk, Akçakale Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Erol, Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yunus Altın ve beraberindeki balıkçılar, bugün teknelerle denize açılarak kafes balıkçılığına tepki gösterip durumu protesto etti.
Balıkçılar adına bir konuşma yapan Darıca Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Veysel Bekiryazıcı, Ege ve Akdeniz sahillerinde yıllardan beri sorun olan ve son dönemlerde kaldırılan tesislerin Karadeniz Bölgesi’ne aktarıldığını ve bunun da yöre balıkçıları tarafından sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Konuyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurduklarını kaydeden Bekiryazıcı, “Şunu sormak istiyoruz. ÇED raporunu kim vermiş? ÇED raporunu verecek kurumlar, buradaki sivil toplum örgütlerine danışmışlar mı? Belediyeden konuya ilişkin ayrıntı almışlar mı? En önemlisi burada balıkçıları temsil eden su ürünleri kooperatifinden ÇED Raporu'yla ilgili bilgi almışlar mı? Dolayısıyla bizim oraya gönderdiğimiz dilekçemize, olumsuz yanıt verdiler” dedi.
Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel ise konunun irdelenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Balıkçı barınağının yapılmasında, zamanın Bayındırlık Bakanı Faruk Nafız Özak, Milletvekilimiz Mustafa Cumur, çok büyük katkı sağladılar. Bunun yapılış amacı, balıkçıların evlerine ekmek götürmesiydi. Burası onların mesleklerini ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yapıldı. Böyle bir yatırım, beton hizmetleriyle 7 Milyon TL civarında. Bugün kafes balıkçılığı da bir meslek ve geçim kaynağıdır. Burada özellikle balıkçıların, palamut ve daha çok mezgitin ağlarının atıldığı bir yer. Dolayısıyla burada bir çakışma oluyor. Bu çakışma kıyı balıkçılığını da etkilemektedir. Buradaki konunun irdelenmesi gerekir. Biz bu beldenin belediye başkanı olarak, balıkçılarla hareket edip, bu mağduriyetin kaldırılması için onlarla birlikte mücadele içinde olacağız” diye konuştu.
Öte yandan balıkçılara, Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel, Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, Akçaabat Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Zeki Alşan, Akçaabat Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk, Akçaabat Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gedikli de balıkçılara destek verdi.