Kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan ve kış mevsiminde bu olayın yaşanması nedeniyle dünya tıp literatürüne giren Hasan Özgen, eşi ile birlikte başından geçenleri ve ölümle yaşam arasındaki ince çizgiyi anlattı.
Olayın Kurban Bayramı'nın birinci günü meydana geldiğini anlatan emekli polis memuru Hasan Özgen, Arefe günü aldıkları kurbanlık ineği bayramın birinci günü kestikten sonra etleri eve getirdiğini belirterek "Etleri dağıtmak için eşimle birlikte mutfakta parçalara ayırıyorduk. Birden boğazımda bir şey hissettim. Üzerime sıçrayan bir et parçası sandım. Elimi boğazıma götürüp elime aldığımda keneyi gördüm ama umursamadım, ilgilenmedim. Ancak eşim hemen onu alıp bir poşete koydu ve kenenin ısırdığı yeri ağzıyla emdi. Bir gün sonra nezle grip bir hastalık başladı. Eve yakın olduğu için hastaneye gittim ilaç falan yazdılar ve kendime dikkat etmemi söylediler" dedi.
Kurban Bayramı'nın üçüncü günü sağlık durumunun ağırlaştığını anlatan Özgen, şöyle konuştu: "Dişlerimden kan gelmeye başladı. Farabi Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırdılar ve çok şükür bir haftalık yoğun bakım süreci ve tedavinin ardından hayata döndürdüler. Önce Allah'a sonra doktorlara şükrediyorum, hepsinden minettarım."
EŞİYLE BİRLİKTE ÖLMEK İSTEDİ
Eşi Emine Özgen (55) ise eşinin kene ısırması sonrası yüzünün değiştiğini ve bakışlarının farklılaştığını ifade ederek "Sanki kene gibi bakıyordu. Tanınmayacak hale gelmişti. Çok korkmuştum. Ama Allah'ım bize bu günleri de gösterdi" diye konuştu.
Eşinin elinde olay günü keneyi gördüğünde hemen ısırdığı yerdeki kanı emdiğini ifade eden Emine Özgen, sözlerine şöyle devam etti: "Keneyi gördüğümde öleceği aklıma geldi ve bende onunla öleyim diye düşündüm ve hemen ısırdığı yerdeki kanı emdim. Beraber ölelim diye düşündüm. O benim atam, o benim her şeyim. Hastanede doktorlara yalvardım beni de yanına koyun diye ama bana izin vermediler. Bir hastayı kurtarırken sizi kaybetmeyelim' dediler. Ben o doktorların hepsine kurban olayım. Başta İftihar Köksal olmak üzere eşimle ilgilenen tüm doktorlara teşekkür ederim. Eşimi hayata döndürdüler."
VAKAYI İLGİNÇ KILAN MEVSİM DIŞI BİR KENE VAKASI OLMASI
Hastanın sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İftihar Köksal, Hasan Özgen'in kışın kene tarafından Türkiye'de ısırılan ilk kişi olduğunu dünya tıp literatüründe de böyle bir vakanın gözükmediğini söyledi. Kendisinin son yaşanan KKKA vakası sonrası bir araştırma yaptığını ifade eden Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kış aylarında Türkiye'de böyle bir kene ısırma vakası yok. Dünya literatürünü de araştırdığımda Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınlarında ve kayda değer tıp dergileri olarak sınıflayacağımız dergilerde kış mevsiminde bir kene ısırma vakası gözükmüyor."
Vakanın çok ilginç olduğunu anlatan Prof.Dr. İftihar Köksal, şunları söyledi: "Vakayı ilginç kılan mevsim dışı bir vaka olması. Normalde Kırım-Kongo mevsimi, ilkbahar aylarında başlayıp yaz ve erken sonbahar dediğimiz sonbaharın başında biten bir mevsimdir. Ancak enteresan bir şekilde bize hasta Kurban Bayramı'nın iki veya üçüncü gününde geldi. Aralık ayında yaşanan bu vakada hastanın durumu çok ağır ve kritikti. Hastadaki tüm belirtiler KKKA hastalığını gösteriyordu. Ancak bayram dönemine denk gelmesi nedeniyle hastanın serum örneklerini bayram sonrası ilk iş gününde Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderdik. Gelen sonuçlar KKKA hastalığı lehine pozitifti. Bizim de tanımız doğrulanmış oldu. Hastanın tedavisine başlayarak sağlıklı bir şekilde kendisini hastanemizden taburcu ettik. En büyük mutluluğumuz bu."
Prof.Dr. İftihar Köksal, hastalıkta bir diğer ilginç durumun ise kurbanlık hayvandan insana geçen kenenin çok çabuk infekte olması olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Normalde kene tarafından ısırılan birinde KKKA hastalığı 1-7 günde infekte olur ancak burada 1,5 gün gibi kısa sürede hasta infekte olmuş. Buna kenenin çok miktarda virüs taşıması ve aç olması neden olmuş olabilir. Çünkü hasta keneyi çıkartırken hiç zorlanmamış, kene doyduğu için kendisini bırakmış."
KKKA hastalığının kış aylarında da tehlikeli olabileceğini son yaşanan vaka ile gördüklerini belirten Prof.Dr. İftihar Köksal, şu uyarılarda bulundu: "Özellikle hayvancılık ve tarımla uğraşanlar risk altındaki gruplardır. Hayvancılıkla uğraşanlar, kışın ahırlarında kene gördükleri zaman kışın bir şey yapmaz düşüncesine kapılmasın. Kışın keneler infekte olabiliyor. Bu vaka bize bu mesajı veriyor. Hekim arkadaşlarında özellikle bu riski kabul ettiğimiz bölgelerden bu tür belirtileri olan hastalar geldiğinde KKKA hastalığını akıllarına getirmeleri lazım. Erken teşhis ve erken tedavi yaşam kurtarıyor. Bunu unutmayalım."