Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı tarafından organize edilen 28 Ocak-16 Nisan 2008 tarihleri arasında Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Şube Müdürlüğü bünyesinde yapılan 'Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Temel Eğitim Kursu' sona erdi.
Ağrı, Ankara, Sivas, Iğdır, Kars, Trabzon, Giresun, Erzurum, Gümüşhane, Erzincan ve Yozgat illeri Emniyet Müdürlüklerinde görevli personelin katıldığı 2.5 aylık kursa katılan 31 polis memuru, olay yeri inceleme uzmanı olmaya hak kazandı. Kursa katılan polislere, EGM Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı, 19 Mayıs Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Samsun Kriminal Polis Laboratuarı Müdürlüğü ile Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü bünyesindeki uzman personel tarafından hem teorik hem de uygulamalı 'delil tabanlı soruşturma olay yeri inceleme prosedürü, olay yeri inceleme hukuku parmak izi geliştirme, kimlik tespit hukuku, olay yeri dokümantasyonu olay yerinde bulunan maddi deliller, patlama sonrası olay yeri inceleme biyometrik kimliklendirme yöntemleri, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi adli antropoloji, adli entomoloji, yangın sonrası olay yeri inceleme adli fotoğrafçılık, meslek etiği ve insan hakları' konularında bilgi verildi.
Kursa katınlar için bugün Samsun Polisevi'nde sertifika töreni düzenlendi. Törende konuşma yapan Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte, suç ve suçluyla mücadelede modern polislik yöntemlerinin kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Yaklaşık 100 yılı aşkın süredir polis teşkilatı tarafından kullanılan parmak izi yöntemleri de bu gelişmeye bağlı olarak değişmektedir. Parmak izi incelemelerinin modern yöntemlerle yapılabilmesi amacıyla, AB Twinning Projesi kapsamında müdürlüğümüz bünyesinde tüm bölgeye hizmet veren Parmak İzi Laboratuarı da kurs süresince eğitimler için kullanılmıştır. Bunun dışında teorik eğitimler Müdürlüğümüz Polisevi Müdürlüğü'nde, uygulamalı eğitimler ise Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilmiştir. 1920'li yıllara kadar uzanan geçmişi ile, bu zamana kadar 'delilden sanığa' prensibi ile çalışan Samsun Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, bugüne kadar sayısız olayın aydınlatılmasına katkı sağlamış ve bu bilgi birikimini yeni uzmanların yetişmesinde kullanmıştır" dedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde toplam 10 kriminal polis laboratuvarı ile 35 parmak izi laboratuvarının faaliyet gösterdiğini anlatan Mustafa İlhan, "2007 yılı içerisinde olay yerinde bulunan delillerden hareket edilerek 120 bin 640 olay çözülmüştür. Olay yerinden alınan balistik, kimya, belge, data, biyolojik ve parmak İzi gibi maddi deliller bu laboratuarlarda incelenerek, gerçek suçluların tespiti yapılmaktadır. 2007 yılında Samsun Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğümüz yaklaşık 300 olayın failini, maddi delillerden yola çıkarak aydınlatılmasına katkı sağlamıştır" diye konuştu.
Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, kursa katılarak eğitim veren Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla ile Yrd. Doç. Dr. Berna Aydın, Uzman Dr. Bekir Karaarslan, Uzman Dr. Mehmet Kocakaya, Kriminal Polis Laboratuarı Şube Müdür Vekili Yusuf Özdemir ve Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdür Vekili Ersin Karapazarlıoğlu'na plaket takdim etti.