16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Psikolojik sorunları olanlar dikkat

PSİKOLOJİK SORUNLARI OLANLAR HEKİM TAVSİYESİ İLE ORUÇ TUTSUN

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikiyatristi Dr. İrfan Coşkun, şeker, tansiyon, kalp gibi önemli fiziksel hastalığı bulunanların yanı sıra önemli psikolojik rahatsızlığı bulunanların da oruç tutup tutmamasına hekimlerin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. İrfan Coşkun, Ramazan ayının psikiyatrik rahatsızlığı olanlar için hastalıklarının seyri açısından önemli olduğunu vurgulayarak “İlaç kullanım şekli ve gün içi açlığın vücutta oluşturacağı gerginliğin arttıracağı sorunlardan dolayı psikiyatrik sorunları olanların mutlaka hekimlerinin tavsiyeleriyle oruç tutup tutmamaya karar vermeleri gerekmektedir" dedi.

Ramazan ayının yani oruç tutmanın insan sağlığı üzerine çok yönlü faydaları bulunduğuna dikkat çeken Coşkun “Ramazan ayının tıbben ispatlanmış biyolojik faydalarının yanında, hoşgörü ortamı ve ibadeti yerine getirmenin verdiği huzurla ruh sağlığına da katkı sağladığı bilinmektedir. Ramazan ayında, alkolün dinen yasak olduğu ve vücuda verdiği zararın bilinmesine rağmen içilmeye devam edilmesi büyük bir oranda durdurulur. Böylelikle bireyin içinde yaşattığı çatışma yani yasak olduğunu bilerek içmesini durduramamasının vermiş olduğu vicdan azabı sona erer ve huzurlu bir ruh hali temin edilir. Bu açıdan bakıldığında Ramazan alkol ve sigara illetinden kurtulmak için en iyi fırsattır” diye konuştu.

Dr. İrfan Coşkun, Ramazan ayının kişilerin “Empati” yapma yeteneğinin de gelişmesine katkı sağladığını kaydederek “İnsan her şeyden önce aç bir insanın halinden anlama başlar. Kendini onun yerine koyar. Bu da ruh sağlığı açısından önemli bir kavramdır. Ramazanda kişinin çevresindeki fakir insanlara verdiği fitre, sadaka ve zekat gibi yardımlarla sosyal ilişkiler kuvvetlenir. Ayrıca teravih, toplu iftar yemekleri gibi etkinliklerle de insanlar arası ilişkiler kuvvetlenir ve sağlıklı sosyalleşme süreci gerçekleşir. Aile ilişkilerinin de kuvvetlenmesi ve pekiştirilmesi için Ramazan ayı iyi bir fırsattır. Normal zamanlarda çokça yaşanılmayan bütün ailenin aynı sofrada oturup yemek yemesi, akraba ziyaretleri gibi etkinlikler aile içi bütünleşmeyi sağlar ve aile mutluluğunu arttırır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 10:10:01
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 13:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?