16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Sebze ve meyve komisyoncuları dertli

SEBZE VE MEYVE KOMİSYONCULARI DERTLİ

Trabzon Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Zekai Kolcu, sektörde yaşanan sorunlarını dile getirdi.

Yeni Hal Kanunu’nun komisyoncular için hem faydaları hem de zararları olacağını ifade eden Kolcu ”Türkiye bir tarım ülkesidir. Nüfusun yüzde 45’i tarımla uğraşmaktadır fakat bu çıkarılan yasalarla birlikte bu oran düşürülmektedir. Üretici mağdur olmaktadır. Şuan ki hal kanuna göre üretici gelip ürünü halde satıyor sattığı ürünün parasını alamaz ise halin yeri belediyeden tahsis edildiği için belediye komisyoncudan alıp parayı üreticiye geri ödeme hakkına sahiptir. Fakat yeni yasaya göre halci halin yerini kiraladığı için aldığı ürünün parasını ödemez ise devlet buna karışamıyor” dedi.

Şuanda yürürlükte olan kanuna göre komisyoncunun üretim bölgelerindeki üreticilere parasal kaynak sağladığına dikkat çeken Kolcu “Üretici yetiştirdiği ürünü para aldığı komisyoncuya getirip borcunu ödemektedir. Yeni çıkan yasada üreticiye bu parasal yardımları kim sağlayacak. Devlet yaptığı takdirde 10 gün önce yaşanan sel olaylarından dolayı seraları yıkılan ürettiği ürünleri heba olan üretici devletten aldığı parayı nasıl geri verecek toprağını mı satacak ?” şeklinde konuştu.

Yeni Hal Kanunu ile ilgili olarak tüketicinin sebze ve meyveyi çok ucuza yiyeceğinin sürekli vurgulandığını belirten Kolcu” Toptan sebze halleri borsa vazifesi görmektedir. Haldeki ürünler arz talebe göre fiyat buladıklarından dolayı ve rekabet olduğundan ürünün pahalılığı ve ucuzluğu değişken oluyordu. Yeni yasada bildirim usulü ile mal alındığında her toptan satıcı istediği yerde istediği fiyatı uyguladığı zaman bu satılan malların ucuzlayacağı garantisini kim verebilir” diye konuştu.

ÇıkacakYeni Hal Yasası ile halcilerin kendi paralarıyla kurmuş oldukları iş yerlerinin ellerinden alınmak istendiğine dikkat çeken Kolcu “Toptancı hal yasası son 3 yılda 2 defa değiştirilmiştir. Her ne hikmetse üreticiyi, komisyoncuyu ve mahalle bakkalını bitirmekte olan uluslararası market yasası 7 yıldan beri bir türlü çıkartılamamaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2010 Çarşamba 13:44:00
Güncelleme :17 Şubat 2010 Çarşamba 14:04:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?