16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Sert zeminde yürüyüş zararlı

SERT ZEMİNDE YÜRÜYÜŞ ZARARLI

Özel İmperial Hastanesi Başhekimi ve Fizik Tedavi Uzmanı Dr. H. Füsun Sağlam, beton ve asfalt gibi sert zeminlerde yapılan yürüyüşlerin eklemlerde ağrıya, kaslarda sertleşmeyle birlikte menüsküs yırtıklarına yol açtığını belirtti.

Spor amaçlı yürüyüşlerin, çok sert olmayan zeminlerde yapılması gerektiğine dikkat çeken Sağlam “Beton veya asfalt zeminlerde yapılacak yürüyüşler, eklemlerde ağrı oluşumuna, kaslarda da sertleşmeye yol açmaktadır. Uzun süre sert zeminde yürümek eklem içi bozuklukların yanı sıra, menüsküs oluşumuna da sebep olmaktadır. Ayrıca zemin kadar giyilen ayakkabılar da sağlık açısından önemlidir. Zemin ne olursa olsun, ayakları rahat ettirecek ortopedik bir spor ayakkabı giyilmesi gerekmektedir. Sert zeminde egzersiz yapabilmek için, ayakkabıların ortopedik olması, oluşabilecek eklem rahatsızlıklarını azaltır. Egzersiz sırasında sıvı alımı desteklenmeli, vücudun susuz kalması engellenmelidir. Egzersiz yaparken susuz kalmak, yorgunluğa, baş dönmesi ve baygınlığa yol açar” dedi.

Dr. Sağlam , ayrıca kumda çıplak ayakla dolaşmanın vücutta biriken negatif enerjinin boşalmasına yardımcı olacağını da hatırlatarak "Kumda yürümek ayak bileği çevresindeki kasların kuvvetlenmesine, dengenin ve duyu algısının gelişmesine neden olur. Kum ve toprak zeminde yürümek özellikle çocuklarda üç yaşına kadar fizyolojik olarak görülen düztabanlığın kalıcı olmaması açısından egzersiz olarak son derece faydalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2010 Perşembe 13:45:03
Güncelleme :24 Haziran 2010 Perşembe 13:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?