22
Aralık
2024
Pazar
TRABZON

Şiddet 5 yılda 15 kat arttı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Adem Solak, Trabzon'un suç ve şiddet profilini çıkardı.

Adem Solak, çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Trabzon'da işlenen suçları ve şiddet olaylarını dünyadan ve Türkiye'den ayrı düşünmenin doğru olmadığını, “ancak Trabzon'un bazı özelliklerinin suç ve şiddeti teşvik eden bir eğilim taşıdığının da inkar edilemeyeceğini” söyledi.

Karadeniz kültüründe aile yapılarının biraz sert olduğunu, maddi ve manevi şiddet unsurlarının yaşantının bir parçası gibi algılandığını ifade eden Solak, ”Trabzon'da emniyet kayıtlarına göre, 2000 yılından 2005 yılına kadar, aile içi şiddetin yaklaşık 15 kat arttığı izlenmektedir” dedi.

Emniyet kayıtlarına göre, Trabzon merkezde 155 Polis İmdat ihbar hattına günde 25 civarında şiddet ve saldırganlıkla ilgili ihbar geldiğine dikkati çeken Solak, şöyle konuştu: “İhbar sayısı, Trabzon'da ortalama saatte bir saldırganlık olayı yaşandığını göstermektedir. Polise bildirilmeyen olaylar da eklenirse, bu sayı en az iki katına çıkacaktır. Bunun anlamı ayda 750, yılda 9 bin 125 şiddet olayı ihbarı demektir. Polise bildirilmeyen bazı kavga ve benzeri saldırganlık olaylarının, asılsız ihbar sayısından çok daha fazla olduğu yetkililerce tahmin edilmektedir. Çevre sakinlerinin ya da aile bireylerinin durdurduğu, ayırdığı kavgalar ise bu sayıya dahil değildir. 200 bin nüfuslu bir ilde yılda ortalama on bin şiddet olayı, gerçekten ürkütücüdür.”

SUÇLAR DAHA ÇOK ŞAHSA KARŞI İŞLENİYOR

Adem Solak, Türkiye genelinde mala karşı işlenen suçların, şahsa karşı işlenen suçların yaklaşık 2 katı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Oysa Trabzon için durum tam tersidir. Kentte 2000 yılında mala karşı 454, şahsa karşı ise bin 198 suç işlenmiştir. Yani yüzde 27.5 mala karşı suç oranının yanında, yüzde 72.5 şahsa karşı suç oranı önemli bir farktır. Yıllara göre bazı oransal farklılıklar olsa da Trabzon için şahsa yönelik suçların fazlalığı dikkat çekicidir. 2000 yılında ilde şahsa karşı işlenen suçlar, Türkiye'de işlenen bu tür suçların yüzde 14'ünü oluşturmaktadır. Bu oran sonraki 5 yıllık süreçte de pek değişmemiştir.”

ÇOCUK SUÇLARI

Çocuk suçlarına da değinen Solak, Trabzon'da çocuk suçlarına yönelik verilerin son 3 yıldır tutulduğuna dikkati çekti. Solak, şöyle devam etti: “Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü kayıtlarına göre, son 3 yılda 512 çocuğun suça karıştığı anlaşılmaktadır. Çocuk suçlarının da büyüklerde olduğu gibi daha çok şahsa karşı işlenen suçlar niteliğinde olması önemsenecek bir durumdur. Çocuk suçları içinde en çok darp ve yaralamaya rastlanmaktadır. Yaralamaların çoğunun bıçakla gerçekleştirilmiş olması da ayrıca düşündürücü ve kaygı vericidir.

Çocuk suçu istatistiklerine göre, 2005 yılının 7 aylık dönemi ile 2006 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığında, çocuk suçlarında yüzde 34'lük artış gözlenmektedir. Bu veriler bize gösteriyor ki bir şeyler iyi gitmiyor.”

“BU TOPLUMSAL ANOMİ, EKONOMİK KRİZDEN DAHA ÖNEMLİDİR”

Yaşanan bu durumun, herkesin zihnini meşgul etmesi gerektiğini ifade eden Solak, “Bu toplumsal anomi, ekonomik krizden daha önemlidir. Dolayısıyla asıl seferberlik bu alanda ilan edilmeli ve yeni değerler düzenlemesine gidilmelidir” dedi.

Okullarda ve ailede gerçek demokrasi kültürünün egemen olması için genel bir eğitim seferberliği ilan edilmesi gerektiğini belirten Solak, “Bu geçmişin okuma-yazma seferberliğinden daha az önemli bir mesele değildir” dedi.


AA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2006 Pazartesi 14:42:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?