Samsun Çevre ve Orman Müdürlüğü Gelemen Sülün Üretme Tesisi'nde bu yıl 20 bin sülün yetiştirileceği belirtildi.
Türkiye'de sadece Karadeniz Bölgesi'nde hayatını sürdürebilen sülünlerin neslinin yok olmaması için kurulan Samsun Gelemen Sülün Üretme Tesisi'nde üretilen binlerce sülün, her yıl doğaya salınıyor. Türkiye'nin en büyük sülün üretme çiftliği olan Gelemen Sülün Üretme Tesisi'nde geçen yıl 15 bin sülün üretimi yapılırken, bu yıl ise üretim kapasitesi artırılarak 20 bine çıkarıldı.
Samsun'da üretilen sülünlerin her yıl Trabzon, Giresun, Bolu, Zonguldak, Adapazarı, İstanbul ve Edirne illerinde nesillerinin yok olmaması için doğaya salındığını söyleyen Çevre ve Orman Kadir Kılıç, 2008 yılında üretilecek olan 20 bin sülünden 17 bininin doğaya salınacağını kaydetti. Herkesin doğal hayatı koruması gerektiğini ifade eden Kılıç, "Biz atalarımızdan kalan doğal mirasları korumak, sürdürülebilir bir yapıda gelecek nesillere aktarmak amacını hedefledik ve her geçen gün bu çabamızı artırarak devam ettirmekteyiz" dedi.
Sadece Karadeniz Bölgesi'nde yaşayabilen sülünlerin erkek ve dişilerinin farklı görünümde olduğunu belirten Kılıç, "Erkekleri çok renkli ve uzun kuyruklu süslü bir kuştur. Erkeklerin baş ve boynu, koyu yeşil ve lacivert parıltılıdır. Dişilerin rengi kül rengi, açık veya koyu kahverengi, gri tonlarda açık ve koyu konsantre renkleriyle dikkati çeker. Sülünler, kanatları küçük olmasına rağmen hızlı uçabilmekte, fakat uzun mesafe kat edememektedir. Yaşama ortamı, tarlaların ormanla karıştığı yerlerdeki kısa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanlar; açık araziler, ağaçlıklar, fundalıklar, tarla, çayır ve akarsulara yakın sınır teşkil eden orman kenarlarıdır. Sülünler bir yaşında eşeysel olgunluğa ulaşır. Kızışma dönemi mart ayında başlar, haziran ayının sonuna kadar devam eder" diye konuştu.