8
Eylül
2024
Pazar
TRABZON

Trabzon, limanına yakında kavuşuyor

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, uzun yıllar özlemle beklenen Trabzon Limanı’ndan transit taşımacılığın yakın zamanda başlayacağını belirterek gerekli hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Trabzon Limanı’ndan gerçekleştirilecek transit nakliyatın bölge açısından çok önemli olduğunu kaydeden Ermiş, "Trabzon Limanı’ndan transit nakliyat başlarsa bunun bölgeye katkısı çok fazla olur. Trabzon Limanı’ndan 1970’li yıllarda başta İran olmak üzere çok yüklü miktarda transit nakliyat yapılıyordu. Eğer Trabzon Limanı’ndan transit nakliyat yeniden başlarsa limanın eski konumuna gelmesi de sağlanmış olacaktır" dedi.

Trabzon Limanı’nın özelleştirilmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini, bu süre içinde de limanda başta modernizasyon olmak üzere çok önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Ermiş, "Özelleştirmenin ardından ilk olarak limanın modernizasyonuna ağırlık verdik. Bunu büyük ölçüde başardık. Ancak teknik açıdan modernizasyonun yanında limanın tanıtımı ve çevre ülkelerle daha etkin şekilde bağlantı kurulması çalışmalarına da ağılık verdik. Şimdi yaptığımız bu çalışmaların meyvelerini almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Trabzon Limanı’nın transit nakliyat özelliği ile tanınmasına rağmen son yıllarda bu özelliğini kaybettiğini hatırlatan Ermiş, "2003 yılında bir milyon 353 bin yükleme boşaltma yapılan limanda toplam 13 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Trabzon Limanı’nın transit taşımacılık özelliği dikkate alındığında bunun oldukça düşük bir rakam olduğu ortadadır. Trabzon Limanı’nın bölgeye ekonomik getirisinin daha fazla olması için bu rakamın en azından 500 bin ton olması gerekir. Bunu başarabilirsek, transit taşımacılığın getirisi ve olumlu dışsallığı ile bölgedeki diğer sektörler için güçlü bir ekonomik ivme kazanmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Ermiş, 2003 yılı içerisinde limanın kapasitesinin yüzde 30’unun kullanılabildiğine dikkat çekerek "Eğer liman üç vardiya tam kapasite olarak çalıştırılırsa, kapasiteyi 3 milyon 90 bin tona çıkabilir. Bizim hedefimiz bu rakamı yakalamaktır. Geride bıraktığımız 2004 yılının 10 aylık verilerine göre Trabzon Limanı’ndan bir milyon 109 bin ton yükleme boşaltma yapılmış, bunun da 7 bin tonu transit taşımacılık olarak gerçekleştirilmiştir" bilgisini verdi.

Çevre ülkelerle transit nakliyat sektörünün geliştirilebilmesi için bilimsel araştırmaların yapılmasının şart olduğunu da kaydeden Ermiş, bu çalışmaların limandaki tıkanıklığın giderilmesine çok büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2005 Pazar 16:00:27
Güncelleme :9 Ocak 2005 Pazar 16:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?