16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Trabzon bir ilki gerçekleştiriyor

TRABZON, TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

İşletmelerin üretimde karşılaştığı sorunlar matematiksel verilerle çözüme kavuşturma projesi Trabzon’da başlatılıyor.

İngiltere’nin başını çektiği ve Avrupa ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmaya başlayan sanayi ve endüstri üretimlerinde karşılaşılan sorunların çözümünde matematiksel yöntemlerin kullanılmasına Türkiye’de Trabzon öncülük ediyor.

Konuyla ilgili Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Uygulamalı Matematik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Coşkun, işletmelerin üretimde karşılaştığı sorunlara matematiksel verilerle çözüme kavuşturabileceklerini söyledi. Bu alandaki çalışmaların Türkiye’de ilk kez Trabzon’da sürdürüldüğünü ifade eden Coşkun “Bu yöntem, Avrupa’da çok yaygınlaşıyor. Özellikle İngiltere’de birçok sektörde başarılı uygulamalar var. Türkiye’de bu gelişmeye adım atarak, rekabetçi ve ileri teknolojik ürünleri piyasaya sürebilir. Ülkemizdeki işletmelerin bu mekanizmayı hayata geçirmeleri ile önemli bir katma değer ortaya çıkartılabilir” dedi.

Prof. Dr. Erhan Coşkun, üretim firmalarının Ar-Ge elemanlarınca belirledikleri sorunları, endüstriyel matematik uzmanlarına aktararak bu yöntemle çözümler aradığını kaydederek “Üretim başta olmak üzere bütün işletmelerimizde en önemli eksiğimiz teknoloji tercümanlığının ülkemizde henüz kullanılır olmamasından kaynaklanıyor. Avrupa’da bu çok yaygınlaştı. Sorunları firmalardan alan teknoloji tercümanları uygun çözümleri endüstriyel matematik yöntemi ile çözüme kavuşturuyorlar. Böylece işletme ve toplumsal olarak bir kalkınma ve gelişme üstünlüğü elde ediyorlar” diye konuştu.

Sistemin akademik organizasyonlar ile Avrupa ülkelerinde yaygınlaştırıldığını ve geliştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Erhan Coşkun, Türkiye’de ilk kez KTÜ’de yapılacak olan çalışmanın yaygınlaştırılması halinde ülkemizde de başarıyla uygulanacağına inandığını söyledi.

Prof. Dr. Erhan Coşkun’a başarılı çalışmalarından ötürü TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu bir plaket verdi.

Öte yandan söz konusu proje kapsamında 4-8 Ekim 2010 tarihleri arasında TTSO’nun desteğiyle KTÜ’de Türkiye’de bu anlamdaki ilk çalıştayın yapılacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2010 Cuma 10:37:01
Güncelleme :9 Nisan 2010 Cuma 16:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?