22
Aralık
2024
Pazar
TRABZON

Trabzon'da emlak piyasası

Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, bankaların konut kredilerine uyguladıkları faiz oranlarının konut piyasasını olumsuz etkilediğini belirterek kurumsallaşmamış birçok inşaat firmasının ya iflas ettiğini ya da iflasın eşiğine geldiğini söyledi.


Türkiye’deki son gelişmelerin, dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk ve daralmanın da etkisiyle konut piyasasını olumsuz etkilediğini kaydeden Taflan, konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının artmasının emlak piyasasında yüzde 50’ye varan bir daralmaya yol açtığını belirtti.

İnşaat firmalarının yaptıkları konutları satamadığını ve fiyatların düştüğünü dile getiren Taflan, kurumsallaşmış büyük inşaat firmalarının dışında kalan birçok inşaat firmasının kepenk kapattığını birçok firmanın da iflasın eşiğine geldiğini vurguladı.


Yüksek faizli banka kredileri ve piyasada yaşanan diğer gelişmelerin gayrimenkul alımlarını olumsuz etkilediğinin altını çizen Ayhan Taflan, krediyle gayrimenkul almayı düşünen vatandaşları da uyardı.
Tapu sicil müdürlüklerinde bir günde yapılan 100'e yakın haciz işleminden yüzde 50'ye yakınının ipotek ile ilgili olduğuna dikkat çeken Taflan, “Krediyle konut almayı düşünen vatandaşlar, kesinlikle gelir gider tablosunu iyi hesaplamalılar. İki yıl geriye gittiğimiz zaman konut alım-satımı ve piyasadaki para sirkülasyonu iyiydi. Ama bu durum şimdi tam tersine döndü. Bundan dolayı konutların değerlerinde yüzde 15-20'lere varan düşüşler oldu. Ellerinde nakit parası olanlar için gayrimenkul almak şu anda cazip hale geldi. Bu da gayrimenkul sahibinin yaşamış olduğu sıkışık durumu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Kişilerin ekonomik durumu kötüye gittiği zaman 3’e 5'e bakmadan konutunu satmak zorunda kalıyor” dedi.

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER HESAPLARINI İYİ YAPSIN

Son dönemlerde ‘kira öder gibi ev sahibi olmak’ şeklinde moda bir deyim bulunduğunu ama bunun iyi irdelenmesi gerektiğini belirten Taflan, bu düşünceyle hareket ederek krediyle ev sahibi olmak isteyenlere şu uyarılarda bulundu:
“Ev alacak kişinin, eğer konut kredisi kullanacaksa hesaplarını çok iyi gözden geçirmesinde yarar var. Bizim vatandaşımızda ‘Ben zaten kirada oturuyorum’ diye bir düşünce var. Bu ‘zaten’ ifadesini iyi irdelemek lazım. Kirada oturan kişinin ödediği para 300-400 YTL arasında bir kira bedelidir. Ama ‘zaten kirada oturuyorum’ diyerek bir de bankadan kredi talebinde bulunursa o zaman oraya ödeyeceği para bin-bin 500 YTL arasında bir tutara ulaşır. İşte o zaman da ödeme sıkıntıları yaşanır. Krediyle konut almayı düşünenlerin, alacakları gayrimenkulun toplam tutarının yüzde 70-80'inin nakit olarak yanlarında olmasında fayda vardır. Çünkü bu durumda ödeme planı daha kolay ve daha uygundur. Bu şekilde çekilen kredilerde şu an yaşanan sıkıntılar yaşanmayabilir. Ancak konut kredi alımlarına baktığımız zaman maalesef konut almayı düşünen kişiler yüzde 20-30 oranında nakit ile bankalara müracaat ediyorlar ve zaman geriye yönelik taksitlendirmede de sıkıntı yaşıyorlar.”
Bitmiş binalarda bir diğer önemli noktanın da kat mülkiyeti tapusuyla alakalı olduğunu belirten Taflan, tamamlanmış binalarda kat mülkiyeti tapusu alınmasının, inşaatı devam eden binalarda ise kat irtifakı kurulmamış gayri menkullerle ilgili alışveriş yapılmamasının önemine dikkat çekti.


Ekonomik anlamda sıkıntıya düşmüş bazı kimselerin bankadan konut kredisi alarak borçlarını kapatmaya çalıştığına işaret eden Ayhan Taflan, “Yani bir anlamda muvazaalı satışlar yapılıyor. Bunu diğer türlü düşündüğümüz zaman piyasada para sirkülasyonunu da olumsuz şekilde etkiliyor. Çekilen kredi direkt borca verildiği için diğer meslek gruplarındaki esnaflara yansıyor” dedi.

KAT MÜLKİYETİNE GEÇMEYENLER YENİ YASA GEREĞİ BİN YTL CEZA ÖDEYECEK

Kat mülkiyetinde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının da kabul edildiğini hatırlatan Taflan, “Çıkan yasada belirtilen süre içinde kat mülkiyetinin kurulması için gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahipleri her bağımsız bölüm için bin YTL para cezası ödeyecek. Trabzon’da kat mülkiyetine geçmemiş gayri menkul oranı yüzde 60-65 arasındadır. Vatandaşlarımızın cezaya muhatap olmamak için bir an önce kat mülkiyetlerini alması gerekir” uyarısında bulundu.
Amme Alacaklarını Tahsili Hakkındaki Kanun’da yapılacak değişiklikten sonra vergi borcu olanlara konut satışının yapılamayacağına dikkat çeken Taflan, “Vergilerini vadesinde ödemeyenlere yapamayacağı resmi işlemlerin kapsamı genişletildi. Bu kapsamın içinde olan yapı kullanma izni alımı, inşaat ruhsatı harcı ve tapu işlemlerinde vergi borcu bulunmadığına ilişkin belge istenecektir. Konut alacak olan vatandaşlar tapu dairesinde eşlem yaptırırken vergi dairesinden aldığı borcu yoktur yazısını getirmek zorunda kalacaktır. Herhangi bir borcu bulunan vatandaş tapu işlemelerini yaptıramayacağı gibi konut alım satımını gerçekleştiremeyecektir” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 15:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?