Fındık Tanıtım Grubu öncülüğünde kurulan Karadeniz Gelişim Akademisi tarafından bugün “teşvik” konulu bir seminer düzenlendi.
Trabzon Zorlu Grand Otel’de düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez, dinleyicilere Trabzon’un da içinde bulunduğu 4. derecede gelişmiş bölgeler için, yatırım, turizm, tarım ve dış ticaret gibi alanları kapsayan devlet teşviklerini anlattı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu üyesi Edip Sevinç, fındık tanıtım gurubunun özellikle Karadeniz’in fındık bölgeleri sayesinde var olan bir kuruluş olduğunu hatırlatarak “Karadeniz’e hizmet etmek bizim görevlerimizin içerisindedir. Ancak fındık tanıtım gurubunun ana görevi, Dünya’da fındık ve mamullerinin tanıtımını bağlantılı olarak ta bunların tüketiminin artmasını sağlamaktır. Ama biz aynı zamanda Karadeniz’in kalkınmasını fındığın alternatifi olan iş ve girişim alanlarının geliştirilmesini de istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki fındık ne kadar önemli olursa olsun, ne kadar katma değeri yüksek bir ürün olursa olsun tek başına Karadeniz’in bugünkü nüfus yoğunluğuna yetebilmesi mümkün değildir. Yani özetle fındık tek başına Karadeniz’i kurtaramaz. Karadeniz halkının fındığa ve bu ürüne devletin ödeyeceği paraya mahkum edilmesi düşünülemez” dedi.
Karadeniz’de daha büyük, daha katma değerli aktiviteler oluşturabilmenin gerekliliğine inandıklarını kaydeden Sevinç, “Bunlar için tabii ki elimizde sihirli değnek yok, bunları hep beraber arayıp bulacağız. Bölgenin girişimci ruhuna küçük küçük katkılarda bulunacağız. Ve neler yapılabileceğini de yine hep birlikte zaman içerisinde bulacağız. Ancak şu kesin; bunları bulana kadar da durmayacağız, aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“Bizim her şeyi bildiğimizi zannetmek de önemli zaaflarımızdan bir tanesi” diyen Sevinç, “Mesela ben ihracatçı bir işadamıyım ama doğrusu Avrupa Birliği fonları konusunda bir şey bildiğimi söyleyemem” ifadelerini kullandı.
DEVLET DESTEĞİ VE TEŞVİKLER
Seminerde ağırlıklı olarak devlet teşvikleri ve devlet desteğinin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) hibeleri konularında da bilgi veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez, teşvik kapsamı dışında olan ve gerekli şartları sağlamayan yatırım konuları hariç, asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm yatırımların, bölgesel ayırım yapılmaksızın gümrük vergisi muafiyeti ve katma değer vergisi (KDV) istisnasından yararlanabildiğini belirtti. Büyük ölçekli yatırımlara, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi de uygulandığını vurgulayan Balyemez, “50 milyon liranın üzerindeki büyük yatırımların yanı sıra, Trabzon’un da içinde yer aldığı TR90 bölgesinde de minimum 500 bin liranın üzerindeki yatırımlar devlet tarafından desteklenmektedir” şeklinde konuştu.
Teşvik paketinde TR90 bölgesindeki yatırımlar için de; vergi indirimi, sigorta pirimi desteği, yatırım yeri tahsisinin yanı sıra, faiz desteği olanaklarının da sunulduğunu vurgulayan Bülent Balyemez, devlet teşviği ve desteklerinin değişik sektörleri kapsadığını ifade etti. Balyemez, bölgede teşvik kapsamında olan sektörleri şöyle özetledi: “Soğuk hava depoculuğu, lisanslı depoculuk, madencilik ve taşocakçılığı yatırımları, gıda ürünleri ve içecek imalatı, entegre hayvancılık yatırımları, süt ürünleri yetiştiriciliği, tekstil ürünleri imalatı, bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı imalatı, akıllı ve çok fonksiyonlu teknik tekstil, döşemelik parke, kontraplak, yonga levha, sunta mdf gibi plakların imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, tabanca ve diğer silahlar, çimento, beton veya suni taştan inşaat amaçlı yapı elemanları, kireç, alçı, radyo televizyon haberleşme teşhizatı ve cihazları imalatı, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı, mobilya imalatı, üç yıldız ve üzeri otel yatırımları, eğitim hizmetleri, hastane ve huzur evi yatırımı, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri.”
Balyemez, Trabzon’da imalat ya da ticaret yapan bütün sektörleri ilgilendiren, yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımın da teşvik kapsamı dahilinde olduğunu ve yurt dışında açılacak ofis, mağaza, depo ve show-roomların kirasının da devlet tarafından karşılandığını sözlerine ekledi.