Trabzon'da çok sayıda büyük balıkçı teknesi avlanma yasağının sona ermesiyle birlikte denize açıldı.
Balıkçılar ilk günün sonunda bol miktarda istavritle limanlara döndü.
Denizlerde 1 Mayıs'ta başlayan avlanma yasağı bugün sona erdi.
Aylar süren hazırlıkların ardından Trabzonlu balıkçılar, teknelerini balıkla doldurma ümidiyle dün gece 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. Ramazan'ın da ilk günü olması dolayısıyla sahuru denizde yapan balıkçılar, saatler süren taramaların ardından cihazlarından gelen sinyallere göre belirlenen noktalarda ağlarını denize serdi.
Çok sayıda balıkçı teknesi sezonun ilk gününde Karadeniz'de yağmur altında avlanırken, sabahın ilk ışıklarıyla denizden toplanan ağlara takılan istavritler balıkçıların yüzünü güldürdü. Onlarca tayfa, yorucu ancak bir o kadar da eğlenceli ritmlerle ağları denizden toplarken ağlardan tekneye dökülen istavritlerin ışıltısı ve çırpınışı göz kamaştırdı. İstavritin yanı sıra az da olsa palamut, kalkan ve barbunya gibi balıklar da ağlara takıldı.
Tekneler sezonun ilk gününün ardından sabahın ilk ışıklarıyla limanlara döndü. Tayfalar denizden çıkarmak için uğraş verdiği balıkları bu kez de kasalamak için ter döktü. Limanda kasalara doldurulan istavritler daha sonra vatandaşın sofrasına ulaştırılmak üzere açık artırma usulüyle satışların yapıldığı balık haline götürüldü.
Yaklaşık 30 yıldır Karadeniz'in hırçın sularında balıkçılık yapan Akgün Balıkçılık firmasının sahiplerinden Hüseyin Akgün, sezonun ilk gününde avın çok fazla olmadığını ancak ilerleyen günlerden ümitli olduklarını söyledi. Eylül ayının ortalarına doğru daha bol av beklediklerini anlatan Akgün, vatandaşların bu sezon bol ve ucuz balık yiyeceğinin de müjdesini verdi.
Genç Kardeşler balıkçılık firmasına ait gırgır da, sezonun ilk gününde bol miktarda istavritle limana döndü. Firma sahiplerinden Selçuk Genç, balıkçılıkta getirilen uygulamaların doğru ve tam uygulanması halinde vatandaşın ilerleyen günlerde bol ve ucuz balık yiyeceğini söyledi.
Getirilen kota uygulamasından memnun olduklarını anlatan Genç, şöyle konuştu: "Devlet ne yaparsa doğru yapar. Madem ki krediyi, ucuz mazotu veren o, getirdiği uygulamanın da bizim yararımıza olduğunu düşünüyorum. Biz kotadan memnunuz. Şikayeti olanları bilemem. Geçmişte bilinçli avlanma yapılmadı. Balığı döktük, saçıp savurduk, tarlaya döktük. Kasası 3-4 milyondan satıldı. Ama vatandaş yine de ucuz balık yiyemedi. Ama eğer böyle olursa vatandaş ucuz balık yer."