Marmara Üniversitesi (MAÜ) Öğretim Üyesi Dr. Münevver Cebeci, AB'nin kuruluşunun temelinde güvenlik endişesinin bulunduğunu ve birliğin bu endişeyi büyük ölçüde giderdiğini kaydetti.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından düzenlenen ve AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nunca desteklenen 'AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası' konulu seminer, TTSO Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu'nda yapıldı. Seminerde konuşan MAÜ AB Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Münevver Cebeci, AB'nin kuruluşuna temel teşkil eden oluşumlardan bahsederek entegrasyona giden tarihsel süreci anlattı.
AB'nin kuruluşundaki temel etkenin Avrupa ülkelerinin güvenlik endişesi olduğunu kaydeden Dr. Cebeci, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ile başlayan ve Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile devam eden oluşumların temel amacının savaş enstrümanlarını kontrol altına almak ve savaşı ekonomik olmaktan çıkarmak olduğunu söyledi. AB'nin, özünde bir güvenlik örgütü olduğunu dile getiren Dr. Cebeci, temel hedefin kendi içinde savaşmayan bir Avrupa'nın oluşturulması olduğunu ve bu açıdan bakıldığında da örgütün amacını büyük ölçüde gerçekleştirdiğini ifade etti.
AB'nin ortak bir dış politikaya sahip olup olmadığının ise bugün bile tartışmalı olduğunu belirten Dr. Münevver Cebeci, kendi içindeki güvenlik endişesini gideren AB'nin ortak bir dış politika geliştirmekte zorlandığını kaydetti. Uluslararası konjonktürün zorlamasıyla geliştirilen dış politikaların da Yugoslavya örneğinde olduğu gibi başarıya ulaşmadığını hatırlatan Dr. Münevver Cebeci, birlik üyelerinin ortak hareket etmekteki yetersizliği ve yeteneklerinin sınırlı oluşu sebebiyle, beklentilerle gerçekleşen arasında bir uçurumun ortaya çıktığını söyledi. Dr. Cebeci, üye ülkelerin bu durumu düzeltmek için yaptığı girişimlerin de tam manasıyla bir sonuç vermediğini ifade etti.
İlginin çok düşük olduğu seminerin sonunda Dr. Münevver Cebeci, AB'nin dış politika oluşturma ve uygulamalarıyla ilgili dinleyicilere bilgi verdi ve soruları cevaplandırdı.
iha
Yayın Tarihi :
20 Ekim 2006 Cuma 18:03:06