16
Eylül
2024
Pazertesi
TRABZON

Türkiye doğaltaş zengini

DÜNYA DOĞALTAŞ REZERVİNİN YÜZDE 33’Ü TÜRKİYE’DE BULUNUYOR

Dünya doğaltaş rezvervinin yüzde 33'ünün Türkiye'de bulunduğunu belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeyyat Kafkas, dünya doğaltaş rezvervinin yüzde 33'ünün Türkiye'de bulunduğunu ancak işletme maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ülkemizde madencilik yavaş ilerlediğini söyledi. 2000 yılında 140 milyon dolar olan doğal taş ihracatının 2009 yılında 1 milyar 500 milyon dolarlara yükselmesinin madencilerin önünün açılması gerektiğinin bir işareti olduğunu kaydeden Kafkas “Türkiye'de yıllardan beri sektörde hep hükümet politikaları uygulandı. Halbuki özellikle madencilik sektöründe bir devlet politikası olmalı ve hükümetler bu politikayı geliştirerek devamını sağlamalı. Sektörde ithalat çok çok az. Diğer sektörlere oranla doğaltaş önemli ölçüde ihracata dönük bir sektör” dedi.

Sahibi olduğu Kafkas Mermer (KAFMER) ile Trabzon'dan ihraç ettikleri oniks taşıyla dünyada isimlerini duyurduklarını belirten Kafkas, mermer sektörüne 1984 yılında Bayburt'ta açtıkları oniks ocağı ile ilk adımını attıklarını, 2009 yılı başında Giresun'da yeni bir traverten sahasını bünyesine katarken, ocaklarından çıkardıkları beyaz oniks ve class traverteni 10 ayrı ülkeye blok olarak ihraç ettiklerini söyledi. Her şeyin babası Tarık Kafkas'ın doğa gezilerinde bulduğu taşları incelemesi ile başladığını kaydeden Kafkas “Babam 1970'li yıllarda Kapalıçarşı'da kendi dükkanında oniks taşından yapılan biblolar satıyordu. 17 metrekarelik dükkanda özellikle oniks taşına olan merakı sonrası Trabzon'a döndü. Bayburt’ta ilk oniks ocağını keşfetmesi ailemizin yeni bir dünyaya adım atmasını sağladı. Bu şekilde de KAFMER doğdu diyebiliriz. KAFMER olarak halen 40 kişiyi istihdam ediyoruz. Kapalı alanı 3 bin metrekare olan fabrikamız toplam 5 bin 500 metrekarelik bir alana sahip” dedi.

Oniks taşının soğuk su ile oluşan kasit kristalinden ve aragonik kristalinden oluştuğunu kaydeden Kafkas “Işığı geçirme özelliği olan bu taş dünyada sadece belli ülkelerde bulunuyor. Bunlar; Pakistan, Meksika, İran ve çok az da Türkiye. Sektöre girişimiz bu şekilde oldu. 2008 ve 2009 yılında ruhsatını aldıklarımızla saha sayımız üçe çıktı. Bayburt'ta oniks ocağımız var. Yine Bayburt ve Giresun Alucra'da ise traverten ocaklarımızı işletiyoruz. Saha arama çalışmalarını ise sürdürüyoruz” diye konuştu.

Zeyyat Kafkas, başta Avrupa ülkeleri, Asya ülkeleri, Porto-Riko, Sri-Lanka gibi dünyanın pek çok bölgesine ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek “İlginç de bir şey var. Herkes Çin'e hammadde satar ve bu böyle bilinir. Biz bu yıl Çin'e işlenmiş mal da satarak ülkemize katma değer kazandırıyoruz. Taşımızın özelliğinden dolayı Tayvan'da da iki yıllık bir hükümet projesine girdik ve işlenmiş mal satıyoruz. Orada mezarlıklar yetmediği için mezarlıklarla ilgili bir proje. Oralarda işçilik ucuz olmasına rağmen biz işlenmiş mermeri verme başarısını gösteriyoruz. KAFMER olarak 2008 yılı başında yaptığımız değerlendirmede krizin en az etkilendiği ülkelere satış ve pazarlamayı geliştirmeye çalıştık. Bu anlamda yurt dışındaki fuarlara katıldık ve beklentilerimizin de ihracat anlamında yüzde 70'ini gerçekleştirdik. Yaptığımız tespite göre önümüzdeki 5 yıl da Türkiye doğal taşının en fazla talep göreceği yer Katar olacak. Özellikle Dubai'deki finans sıkıntısından sonra Katar'da ciddi bir talep var. Bu yıl doğaltaş sektöründeki meslektaşlarımızın bir yüzlerini Katar'a çevirmelerini öneriyorum” şeklinde konuştu.

DÜNYA DOĞALTAŞ REZERVİNİN YÜZDE 33’Ü TÜRKİYE’DE BULUNUYOR
DÜNYA DOĞALTAŞ REZERVİNİN YÜZDE 33’Ü TÜRKİYE’DE BULUNUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 11:03:02
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 13:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?