Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındıkta istikrardan bahsedildiğini ancak üreticinin adeta sömürüldüğünü söyledi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyen Albayrak, son günlerde, yerel basında fındıkla ilgili çıkan haberlere göndermede bulunarak “Fındıkta serbest piyasa koşullarının uygulandığını, istikrarlı bir ortamın sürmekte olduğunu, üreticinin mağdur olmadığını tedarikçi temsilcileri savunmaktadırlar. Bunlar hangi istikrardan bahsetmektedirler? Üreticiyi istedikleri gibi sömürmek istikrar oluyor. Fiskobirlik yok edilince mi serbest piyasa ve istikrar oldu? Demek ki, Fiskobirlik devrede olunca serbest değil öylemi? Bu söylemlerimiz fındıktaki soygunu örtemez. Fındığın işleme masrafını, faizsiz ihracat kredisine, vergi iadesine rağmen, 4.70 TL’ye rekor fiyat diyeceksin, geçmişi unutma diyerek de tehdit edeceksin. Avrupa üretici fiyatlarından da utanmayacaksın. Avrupa’da bir kilo fındığı üretici 9 Avro’ya satarken, bizde 4.70 TL’ye rekor fiyat diyeceksin. Avrupa fındık kalitesi, Türk fındık kalitesinden yüzde 50 geri olmasına karşın, neden bizden 5-6 kat daha yüksek fiyata satabiliyor? Sebepleri niçin açıklanmıyor? Aradaki korkunç farkı kimler cebine indiriyor ? Ağlayanın ürünü, gülene hayır etmeyecektir” dedi.
“Fındık fiyatı 4.70 TL oldu, bu rekor bir fiyattır, üretici bunu iyi değerlendirsin, fiyat 2 TL’ye düşebilir” diyerek adeta tehdit edildiklerini ifade eden Albayrak, “Bu nasıl rekor fiyattır ki; üretici, 2 kilo fındık satarak bir kilo kestane, 3.5 kilo fındık satıp bir kilo ceviz veya bir kilo kabuklu badem, 5.7 kilo fındık satıp, 1 kilo Antep fıstığı alabiliyor. Antep fıstığı 27 TL’ye satılırken rekor olmuyor da, fındığın kilosu 4.70 satılırken rekor fiyat oluyor? Fındığın 2 TL’ye düşürülme konusuna gelince, evet bu piyasada 1 kilo fındık 1.5 - 2 TL’ye düşürülmüştür. Gerçektir, TMO tarafından canından usandırılan üreticinin fındığını bu fiyattan satmak zorunda bırakıldığı doğrudur. Bugünde benzeri uygulama yapılmıyor mu? Fındık fiyatını belirleyen tedarikçiler, fındığın ortalama fiyatından, dönüm başı devlet tarafından ödenen 150 TL’yi düşüp fındığı öylece satın almıyor mu? Bir kilo fındık için ortalama 5 TL, fiyat uygundur, üretici kilo başı 1.5 TL, alacağına göre piyasa 3.5 TL’ye ayarlanmış olmuyor mu ? Üreticinin muamele için masraf yapmak suretiyle bir yıl sonra alacağı dönüm başı desteği, tedarikçiler, muamele ve masraf yapmadan hem de peşin olarak kendilerine yansıtmış olmuyor mu? Bütün bu olup bitenler karşısında, dünya kör ve sağır olmuş sanki, etkili ve yetkililer bu olup bitenleri görmüyor ya da görmek istemiyor mu ? Yetkili, yetkisiz ama adalet fikrine sahip herkese sesleniyoruz. Bu haksız, adaletsiz gidişata daha ne kadar seyirci kalınacaktır. Bunu düzeltme yoluna gidilmeyecek mi ? Herkesin hakkına rıza gösterdiği, hakkaniyete dayalı bir pazarın oluşma ortamı yaratılmayacak mı? 8 milyon üreticinin geçim kaynağı olan bir ürünü 3.5 tedarikçi ve alivrecinin keyfine bırakan bir başka ülke dünyanın neresinde vardır. Bu serbest piyasa öyle mi ?” diye konuştu.