22
Aralık
2024
Pazar
GÜNCEL

Trabzon'da töre cinayeti yok

TBMM Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu, Karadeniz Bölgesi'ndeki töre ve namus cinayetlerini araştırmak üzere Trabzon'a geldi.

Töre ve namus cinayetleriyle kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerinin araştırılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin başkanlığındaki TBMM Araştırma Komisyonu, bugün Trabzon'a gelerek çalışmalara başladı.

Çalışmalar çerçevesince Trabzon Valiliği'nde düzenlenen toplantıya Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Rize Valisi Enver Salihoğlu, Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu sözcüsü Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Vedat Melik, Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile Trabzon, Rize ve Samsun'dan ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yavuzdemir, töre ve namus cinayetlerinin temel nedeninin eğitimsizlik olduğunu ifade ederek, "Kadınlara, çocuklara yönelik şiddet, dünyada ve Türkiye'de şiddetin en uç noktası. Töre ve namus cinayetleri Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları ve Ana Hürriyetleri Koruma Sözleşmesi ile Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne de aykırıdır.

Temel nedeni eğitimsizlik olan töre ve namus cinayetleri, çağdaş yaşamla bağdaştırılamaz. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde töre ve namus cinayetlerine az gelişmiş bölgelerde daha fazla rastlanmaktadır. Bunun yanında, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin de yine bu bölgelerde yoğun olduğunu görmekteyiz. Töre ve namus cinayetlerini önleme konusunda atılacak ön önemli adım, eğitim düzeyini yükseltmek ve toplumda şiddetle mücadele etme bilincini yaygınlaştırmaktır" diye konuştu.

TBMM Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu Başkanı AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ise, yaklaşık 4 ay önce çalışmalara başlayan komisyonun ilk olarak bu konuda daha önce çalışma yapmış sivil toplum kuruluşları, akademik kuruluşlar ve ilgili bakanlıklardan 50 kişiyle görüştüğünü belirterek, ''Görüşmelerde en büyük eksikliği istatistik verilerde gördük. Sivil toplum kuruluşlarının gönüllü yaptığı istatistiklerin dışında gerçek verileri bulamadık. Uzman arkadaşlarımıza verdiğimiz talimat doğrultusunda Adalet Bakanlığı, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden son 5 yılı taradığımızda sonuçların farklı noktaya gittiğini gördük" şeklinde konuştu.

"ZİHİNSEL DEĞİŞİMİ BAŞARMAK ZORUNDAYIZ"

Şahin, Karadeniz'i genel anlamda taramak istediklerini, ancak 15 Şubat'ta çalışma sürecini tamamlayacaklarından bu taramayı Rize ve Samsun'dan gelecek ekiplerle Trabzon'da yapmayı uygun gördüklerini kaydederek şunları söyledi:

''Herkesin genelde töre ve namus cinayetleriyle alakalı Doğu ve Güneydoğu'nun ağırlıklı olmasını düşünmesine rağmen, özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen veriler doğrultusunda karşımıza bir Karadeniz gerçeği çıktı. Bu verilerin araştırılması, yazacağımız raporun daha ayağı yere basan bir rapor olması ve Türkiye'nin genelini kuşatması açısından Trabzon'a geldik.

Mutlaka bir yerden başlamamız ve bunu kısa, orta ve uzun vadede bir eylem planına dönüştürmemiz gerekiyor. Önemli olan yasama sürecinde (yasal boyutta ne yapabiliriz) dediğimiz zaman, neleri tespit ettik, bunları çıkarmaya çalışıyoruz. İkincisi; uygulamalarda birimler arası koordinasyonda yaşanan bir takım eksikliklerin olduğunu gördük.

Araştırma komisyonu olarak bu koordinasyon eksikliklerini gidermek amacıyla bir eylem planı hazırlıyoruz. Ve (en önemli şey) dediğimiz zihinsel değişimi başarmak zorundayız. Burada özellikle yanlış algılamalardan, yargılardan, bilinç eksikliğinden dolayı zihinsel değişimin hızla yaşanması gerekiyor. Tabii çok kısa vadede yapılacak bir iş gibi gözükmüyor, ama bunu ötelediğimiz zaman da bu toplumsal sorun her geçen gün büyüyerek karşımıza çıkıyor.

Dördüncüsü de; kadının her alanda güçlendirilmesi gerekiyor. Kadının bireysel yaşam kalitesini, seviyesini, kendisiyle ilgili verilecek kararlarda kendini ifade edecek durumda olması gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, sağlık ve ekonomik problemlerinin halledilmiş olması gerekiyor."
Trabzon Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Azcan ise, Trabzon'da töre cinayetine bugüne kadar rastlanılmadığını, bazı namus cinayetlerinin görüldüğünü belirterek, kentte 2001-2005 yılları arasında 453 aile içi şiddet olayı meydana geldiğini söyledi. Azcan, 2001'de 34 olan aile içi şiddet olayının 2005 yılında 173'ye yükselerek 13 kat artış yaşanmasına dikkat çekti.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 16:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?