Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yayla şenlikleri Mayıs ayının ilk haftasında başlıyor.
Mayıs ayının ilk Pazar günü Trabzon'un Şalpazarı İlçesi Acısu Beldesi'nde kutlanacak olan Hıdırellez Bahar Bayramı Şenlikleri ile başlayacak olan yayla şenlikleri, Eylül ayının ilk haftasında yapılan Kadıralak Yayla Şenliği ile son bulacak. Rize'de Ayder ve Çağrankaya Yaylaları'nda düzenlenecek olan yayla şenliklerini, Artvin'de 18 Haziran'daki Kafkasör Kültür Sanat ve Spor Festivali ve Giresun'da her yıl Temmuz ayının ortalarında yapılan Kümbet Yayla Şenliği takip edecek. Bölgede Mayıs-Eylül ayları döneminde 25'i resmi olmak üzere 40'a yakın yayla festivali ve şenlik düzenlenmesi bekleniyor.
Öte yandan Türkiye'de yayla kültürü bölgelere göre farklılık gösterirken, Doğu Karadeniz Bölgesi kendine has yayla kültürü ve şenlikleriyle dikkat çekiyor. Güney ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvanları otlatmak, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde hem hayvanları otlatmak hem de hayvanların kışın yiyecekleri otları toplamak için daha serin olan yaylalara çıkılırken, Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde şehirlerde yaşayan insanlar da sıcak havadan, haşerelerden kurtulmak ve sağlıklı bir hayat için yaylaları tercih ediyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi ise yayla kültürüyle bu bölgelere bazı yönleriyle benzese de birçok yönüyle farklılık gösteriyor. Bölgede kırsal alanda hayvancılıkla uğraşanlar hayvanlarını otlatmak, hayvanlarının kışlık yiyecekleri olan otları temin etmek için yaylaya çıkarken, şehirde yaşayanlar ise bunaltıcı sıcaktan kaçmak için yaylaları tercih ediyor. Bunların yanı sıra bölge insanı Mayıs ayının ilk haftasından itibaren yaylalara akın ederek her hafta sonu farklı bir yaylada yayla şenlikleri düzenliyor. Yayla şenliklerinde yöre insanı hem stres atıyor hem de geleneklerini yaşatıyor.