Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon iline bağlı bir ilçe olan Arsin, doğusunda Araklı ilçesi, güneyinde Gümüşhane ili, batısında Yomra ilçesi, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. İlçe topraklarının doğal yapısını dar bir kıyı şeridinin hemen ardından yükselen dağlar oluşturmaktadır. Sık ve kısa akışlı bir akarsu ağı ile parçalanan bu dağlar tarım alanlarını büyük ölçüde sınırlamaktadır. İlçe topraklarını Yanbolu Deresi sulamaktadır.
Trabzon’a 21 km uzaklıkta bulunan ilçenin yüzölçümü 169 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; 35.863'tür.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; mısır, fındık, patates, tütün ve mısır gelmektedir. Kıyı kesimlerde de balıkçılık yapılmaktadır.
Bölgesel iklime bağlı olarak Arsin'de yazları serin, kışları ılık geçer. Ilıman iklim hakimdir. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000-1100 mm. arasında ve ortalama sıcaklık 15.5 derecedir. Bölgenin yüksek kesimleri ve vadiler Yaz ayları ile Sonbahar ayları başlangıcı dışında sislidir.
Trabzon'un en büyük ilçelerinden biri olan Arsin, daha önce Yomra ilçesine bağlı bir bucak iken, 1959 tarihinde ilçe haline getirilmiştir. Arsin, temiz ve arınmış anlamına gelmektedir. Bu adını, tabii plaj durumundaki İlçe kıyılarındaki temiz kumsallardan aldığı söylenmektedir.
Arsin İlçesi Ortaçağdan bu yana yerleşim merkezi olarak varlığını sürdürmekte olup, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u Fethi ile 26 Ekim 1461 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 13 Nisan 1916 tarihinde Rus işgaline uğrayan Arsin 24 Şubat 1918 tarihinde yeniden Osmanlıların eline geçmiştir.
Arsin'de tarihi bir eser günümüze gelememiştir. Arsin'deki Çarşı Camisi 1935'te buradaki ahşap bir caminin yıkılmasından sonra yapılmıştır ve mimari bir özellik taşımamaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu