22
Aralık
2024
Pazar
TRABZON

NURİ OKUTAN

ÖZGEÇMİŞİ

Nuri Okutan, 1962 Eğridir doğumlu. Ortaöğrenimini Gönen Öğretmen Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1985 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde, Yönetim-Organizasyon alanında Yüksek Lisans yaptı. İngiltere'de bir yıl süreyle, Margate'de İngilizce öğrendi. Canterbury Üniversitesi'nde de mesleki konularda öğrenim gördü. İçişleri Bakanlığınca açılan Planlama Yönetimi kurslarına katıldı.

İlk idarecilik görevi 1989'da Amasya - Taşova Kaymakam Vekilliği. Bu ilk görevinden başlayarak, öğretmen lisesinde edindiği "öğren ve öğret" yaklaşımını değerlendirdi. Bölgedeki basın mensupları, muhtar, öğretmen, din adamları, sanayici ve işadamlarıyla toplantılar yaparak ilçenin sorunlarını ve potansiyellerini öğrendi. Sektörler arası işbirliği oluşturdu. Halk Eğitim Merkezi ile yerleşim birimlerinde kurslar başlattı. "Taşova'yı Yeşilova yapacağız" sloganıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla, çok kısa sürede 300 bin fidan diktirdi. Yeni bir ortaokul ve kız meslek lisesi inşaatı için kaynak temin etti. Temizlik ve sağlık kampanyası başlattı.

İkinci idarecilik görevi 1990'da Bursa - Harmancık Kaymakamlığı. Muhtarlarla görüşüp ilçenin sorunlarını öğrendikten sonra, bu sorunları, yine muhtarlarla birlikte Bursa Valisi'ne aktardı. İkinci faaliyeti ise, "halıcılık ve müteahhitlik hizmetleri" verecek bir birlik kurmak oldu. Hemen ardından, "Köye Hizmet Götüren Birlik"i kurdu ve "devlet-vatandaş işbirliği"ni başlattı. Kooperatiflere destek olarak süt toplama işini örgütledi, köy köy dolaşıp sorunlarla teker teker ilgilendi, çözüm getirdi.

Kısa süreli Van – Bahçesaray'da yaptığı görev sırasında yolun kardan 7 ay kapanması üzerine ilçeyi örgütleyerek yolun açılmasını sağladı. Bu çalışmalar sürerken yolların kapalı olmasına rağmen atla gezerek köylerdeki sorunların takipçisi oldu. Erzurum - Narman Kaymakamlığı'na atandı. Görev yaptığı diğer ilçeler gibi Narman halkı tarafından da çok sevilen Nuri OKUTAN mevcut mandrayı tekrar işletmeyi başardı, köy grup yolunu açarak, insanların ulaşımsızlık yüzünden ölmesini önledi. Narmanlılar da büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek, bir caddeye adını verdiler ve bir beratla kendisini fahri hemşehri ilan ettiler.

Daha sonra askere gitti. Askerliğini tamamlamasının ardından 1993'te Gümüşhane - Kelkit Kaymakamlığı görevine atandı. Burada da ilk iş olarak yörenin sorunlarını öğrendi, olanaklarını değerlendirdi ve "Köylere Hizmet Götürme Birliği" ile buna bağlı "Yeşil Kelkit Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Şirketi"ni kurdu. Yurt dışından ucuz fiyatla getirttiği toplam 10.000 gebe inekle hayvancılığı canlandırdı. Atıl durumdaki Şiran süt fabrikasının % 55 hissesini birlik adına satın alarak faaliyete geçirdi. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere 30 bin ton kapasiteli yem fabrikası kurdu. Zilli kilim projesiyle, yöreyi kilimcilik merkezi haline getirdi. Dönüşümlü kovan dağıtımı yöntemiyle arıcılığı canlandırdı. Kavakçılık ve ağaçlandırma projesi geliştirerek, milyonlarca kavak, akasya, ceviz, çam fidanı diktirdi. Sulama projesi ile yer altı sularını değerlendirmek üzere onlarca artezyen kuyusu açtırdı. Modern bir kömür tesisi kurdu, okul yaptırdı. Sonuç olarak, Devletle yurttaşı kucaklaştırdı. Okutan'ın Kelkit faaliyetleri, "Kalkınmada Kelkit Modeli" olarak literatüre geçmiştir. Nuri Okutan 1996'da "Yılın İdarecisi" seçildi.

Okutan Kelkit'ten ayrılırken, Kelkit halkı onun adını taşıyan bir okul inşa ediyordu.

2000 yılına kadar İçişleri Bakanlığı bünyesinde Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı gibi idari görevlerde bulunduktan sonra, 11.08.2000 tarihinde Siirt Valiliğine atandı. Bu görevi 10.09.2004 tarihine kadar sürdü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar