10
Ocak
2025
Cuma
OF - TRABZON
OF
Nufus
740.569
Yüz Ölçümü
4.685
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
43.293
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
61
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Of Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon'a bağlı bir ilçe olan Of, doğuda Hayrat, kuzeydoğuda Rize ili, güneyinde Dernekpazarı, batıda sürmene, güneybatısında Köprübaşı, kuzeyinde karadeniz, kuzeydoğuda da Rize ile çevrilidir. İlçe toprakları çok dar bir kıyı şeridi ve hemen ardında yükselen dağlık alanlardan oluşmuştur. İlçe topraklarını Doğu Karadeniz Dağları'nın kıyı uzantıları engebelendirir.

İlçe topraklarını Solaklı Çayı ve Yeniköy Deresi sulamaktadır. Trabzon’a 52 km. uzaklıktaki Of İlçesinin 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu78.560'tır.

İlçenin ekonomisi balıkçılık ve tarıma dayalıdır. İlçede yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; çay, mısır ve patates gelmektedir. Az miktarda lahana, fındık ve elma yetiştirilir. Hayvan yetiştiriciliği de yapılmakta olup en çok sığır ve koyun yetiştirilir. Eskiden yaygın olan yaylacılık giderek önemini yitirmektedir. Kıyı kesimlerde yaşayan halk balıkçılık yapmaktadır. Ayrıca kıyı kesimlerinde tekne yapım yerleri ve çay işleme tesisleri bulunmaktadır. İlçe topraklarında bakır içeren cevher yatakları vardır.

Of'un eski ismi Opius ve Pityusa olarak Ali Cevad'ın Memâlik-i Osmaniyenin Tarih ve Coğrafya lügatunda geçmektedir. Ancak bu ismin neye dayandırıldığı da belirtilmemiştir. Helen dilinde Opius "yılanlı, yılanı bol" anlamına gelen Ophioussa'dan türetilmiştir. Of kelimesinin de bu sözcükten gelmesi kuvvetle muhtemeldir. İlçeye bu ismin verilmesinin nedeni de; eskiden Of yollarının adeta yılana benzer şekilde dolambaçlı ve kıvrımlı olmasından kaynaklanmaktadır. Cramer'e göre, Of'ta denize akan çayın (Solaklı Çayı) ismi İlk Çağda Ophious idi. Bizans çağında bu isim Ophis biçiminde kullanılmıştır.

Of'un XVI.yüzyılda Trabzon sipahilerinden Hüseyin Siyah Hasan Gulam-ı Mir tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Yörede yeterince yüzey araştırması yapılmadığından tarih öncesi dönemlere ait bilgi bulunmamaktadır.

Eski bir yerleşim olmasına karşılık ilçede herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Yanlızca, Gümüşhaneli Hacı Ahmed'in kendi ismini taşıyan Hacı Ahmet Kütüphanesi h.1282 (1865) tarihinde yapılmıştır. Kütüphanede 8000 adet kitap bulunmaktadır. Ayrıca Çarşı Camisi XVIII.yüzyılda yapılmıştır. Caminin ahşap tavanı ağaç işçiliğinin güzel örneklerinden birisidir. Bunun yanı sıra XIX.yüzyıla tarihlenen Sivil Mimari Örneklerinden evler bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 13:08:24

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR