(1574-1694)
Din adamı. İstanbul’da eğitim gördü. 1625’te Süleymaniye, daha sonra da Ayasofya vaizi oldu. Tefsir, hadis ve fıkıhta üstün bilgisi ile tanındı.
Hazreti Peygamber’den sonra ortaya çıkan her şeyin reddedilmesi fikrini benimseyen Kadızade Mehmed Efendi, İstanbul camilerinde vaazlar veren usta bir hatipti. Devletin içinde olduğu bunalımın tek çaresinin, asr-ı saadetteki uygulamalara aynen dönmek olduğunu söylemekteydi. Kadızadelilere göre Hazreti Peygamber zamanında mevcut olmadığı için yemeğin kaşıkla yenmesi bile caiz değildi. Sarayda da itibar elde eden Kadızadeler, o zamanlar bir hayli mensubu olan Halveti ve Mevlevi tarikatlerini ‘tahta tepenler, düdük çalanlar’ diye aşağılamakta, semanın haram olduğunu iddia etmekteydiler. İstanbul`daki bütün tekkelerin yıkılmasını, buraların şeyh ve dervişlerine imanlarını tazelemelerinin teklif edilmesini, kabul etmeyenlerin öldürülmesini istiyorlardı. Zamanın Halveti meşayihinden Abdülmecid Sivasi ise bu görüşlerin karşısında olan grubu temsil etmekteydi. Yıllarca devam eden münakaşa tehlikeli boyutlara geldiğinde devlet meseleye el koydu ve Kadızadelerin ileri gelenlerini sürgüne gönderdi.
elazığ molla köyünden başlayıp kadızade soyadından cumhuriyet döneminde soyadı kanunu ile değişen giresun ili alucrada başka< soyadla bulunan kabile toplulugunu soruyorum tşk ler