Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'dan yılda sadece 100 gün yararlanılabildiğine dikkat çeken yatırımcılar, buna rağmen otellerin 50 milyon dolar gelir beklediğini söyledi.
Monte Baia oteli'nin kayak sezonu açılışı dolayısıyla Uludağ'da gazetecilerle bir araya gelen Uludağ Yatırımcılar Birliği (UYB) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, dağ ve kış turizminin zor bir sektör olduğunu ifade etti.
İkinci bölgedeki pistleri Avrupa standartlarına uzattıklarını anlatan Celal Sönmez, "Ancak zaman dilimi olarak sadece 100 gün çalışabiliyoruz. Yine doluluk oranının yüksek olduğu zamanlar ise yılbaşı için 5 gün, hafta sonu doluyuz desek 24 gün, sömestr 15 gün dediğimizde toplam 45 güne iniyor. Birkaç yıl öncesine kadar Ramazan ve Kurban bayramları da kış şartlarında olduğunda bizi güldürüyordu. Ama artık o da uzaklaştı. 30 sene daha beklememiz gerekecek. Biz de Uludağ'ın işlevselliğinin 12 aya çıkarılması için çaba sarf ediyoruz. Bütün bunlara rağmen oteller olarak 50 milyon dolar gelir bekliyoruz" dedi.
Türkiye'de kış turizminde 14 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu ve bunun 8 bininin Uludağ'da olduğunu dile getiren Sönmez, ikinci bölgede tahsisi yapılan 11 otel yatırımından 4'ünün hali hazırda hayata geçtiğini, diğerlerinin de önümüzdeki dönemde hayata geçirileceğini anlattı. İkinci bölgede hazineye ait 500 dönümlük arazinin UYB'ye verilmesi için hareket geçtiklerini açıklayan Sönmez, arazinin alınması durumunda profesyonel takımların kamp yapabileceği sahalar yapılabileceğini kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi'nin yapmayı düşündüğü teleferik projesinin de olumlu olduğuna değinen Sönmez, "Teleferiğin kurbağalar kayasına kadar çıkacağı söyleniyordu. Projelendirildi ve hatta ihalesi yapılmıştı. Ama yatırıma başlanamadı. Umarım en kısa zamanda da başlar. O takdirde gündelik tesisler oluşabilir. Yazın ise yararlanılabilecek 10 tane futbol sahası, 7-8 tane tenis sahası, büyük bir yüzme havuzu, basketbol ve voleybol sahaları yapılabilir. Bakan Ertuğrul Günay bir de kongre merkezinin yapılabileceğini söyledi. İnşallah yapılır, Başbakanımız bir ara 'Uludağ, neden Davos olmasın?' temennisinde bulunmuştu. Bu temenninin arkasını siyasiler doldurursa yapılabilir" diye konuştu.
Uludağ'ın uluslararası hale gelmesi için Bursa havaalanının trafiğe açılması gerektiğini de vurgulayan Sönmez, "Maalesef dünya paralar harcanarak yapılan havaalanı, aktif olarak işletilemiyor. Çabayla bazı illere seferler düzenleniyor. Bursa'ya yerleşmiş çok sayıda Balkan göçmeni var. Her gün Bursa'dan 20'nin üzerinde otobüsün kalktığını biliyoruz. Sofya, Üsküp gibi yerlere uçak seferleri konulabilse ve cesaret edilebilse rahatlıkla tutar. Havaalanının, uluslararası trafiğe açılması zaman alabilir ama açılırsa da Bursa ve Uludağ'a çok daha fazla yabancı turist gelir" şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle ilaç firmalarının ekim ve mayıs aylarında ilaç firmalarının toplantı yapmasını yasakladığını da hatırlatan Sönmez, karara bir anlam veremediklerini, ölü sezonda oteller için nefes olan uygulamanın tekrar başlatılması için Bakan Ertuğrul Günay'a ricada bulunduklarını söyledi.