8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Avrupa'nın vanası Bursa'dan

Bursa’da faaliyet gösteren Asteknik A.Ş., Avrupa’nın vana ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor.

1976 yılından itibaren tesisat ve altyapı sektörüne Bursa’da satış mağazası ile giren, 1985 yılında kelebek vanaları Türkiye’de ilk kez üreten Asteknik Vana, kaliteli üretimiyle Avrupa başta olmak üzere 15 ülkeye vana pazarlıyor. Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 42 dönümlük arazi üzerinde kurulu 6 bin metrekarelik fabrikada çalışan 80 işçi ile 25’ten fazla kelebek türü vana çeşidinde seri üretim yapan Asteknik Vana, üretiminin yüzde 60’ını yurtiçi, yüzde 40’ını ise aralarında İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerin bulunduğu yurtdışına pazarlıyor.

Üretimde kalite standartları, yedek parçada yoğun stok planlaması ile satış oranında işe başladığı günden bu yana devamlı artış kateden firma, 1997 yılında aylık bin olan üretim miktarını 2004 yılında 10 bine çıkartarak kelebek vananın yurtdışından ithal edilmesini yüzde 75 oranında azalttı. Dizayn, AR-GE, üretim ve malzeme temininin uluslararası standardlara (BS, ANSI, ASME, JIS, EN) göre yapılmasına yönelik bir politika izleyen Asteknik, ISO 9001:2000, CE, TSE, TSEK ve GOST-R kalite belgelerine uygun şartlarda üretim yapıyor.

Asteknik A.Ş.’nin sahibi Makina Mühendisi İbrahim Akdemir, "Bu işe ilk olarak tesisat ve alt yapı sektöründe satış yaparak başladım. Daha sonra girdiğim bir taahhüt işinde kullanmak üzere kelebek türü vana için özel sipariş vermiştik. Sipariş verdiğimiz firma vanayı yapamayınca ben de kendim yapmayı denedim. Böylece, Türkiye’de ilk kelebek türü vanayı yaparak işimi vana üretimine kaydırdım. İlk başladığımızda ayda bir tane vana üretip sattığımız zaman gözlerim yaşarırdı. Bu dönemde kelebek tipi vana pek bilinmiyordu. Biz ne kadar avantajlı olduğunu anlatmak için Türkiye çapında seminerler verdik. Arkadaşlarım bana, (Ya öyle şey olur mu kardeşim, koskoca sürgülü vana varken, kelebek vana da neymiş? dediler. Büyük uğraşlar vererek ülkemizdeki ilgili sektörü kelebek vana türünün çok daha avantajlı olduğuna inandırdık. Tabii o zamanlar kelebek vana hep ithal geliyordu. Biz bunu zamanla büyük oranda azalttık. Şu anda biz Avrupa’nın en önde gelen ülkelerine vana ihraç ediyoruz. Gayemiz, vana üzerinde kalite çizgimizi koruyarak, yurtdışı pazarımızı daha da genişletmek" diye konuştu.

Ülkemizdeki vana sektöründe Uzakdoğu etkisinin çok büyük olduğuna da işaret eden Akdemir, bugün iç pazarda satılan her 3 vanadan 1’inin Uzakdoğu malı olduğunu belirtti. Türkiye’deki insanların kaliteye değil de fiyata önem vererek başta Çin olmak üzere Uzakdoğu mallarına meyletmesinin işlerini yüzde 50 oranında düşürdüğünü anlatan Akdemir, bu durumun yerli üreticilere darbe vurduğunu söyledi. Basınçlı Kaplar Direktifi’ne (PED/97/23) göre CE işaretli vanaları üretmeye hak kazandıklarını hatırlatan Akdemir, yakında yüksek sıcaklık ve yüksek basınca dayanıklı vana üretimine başlayacaklarını belirtti.

Diğer vanalara göre ekonomik, az ağırlıkla fazla güç sağlama, bakım-tamir kolaylığı, uzun ömür ve düşük basınç kaybı gibi artı özelliklere sahip kelebek vana, başlıca inşaat sektöründe, su tesisatlarında, enerji istasyonlarında, kompresör hatlarında ve kimyasal ve petrokimyasal tesislerde kullanılabiliyor.

BURSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2004 Pazar 15:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?