8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Bartholomeos Rumlarla buluştu

Bursa’nın Mudanya İlçesi Zeytinbağı (Trilye) Beldesi Ramazan Bayramı’nın ilk gününde Rum konukları ve papazları ağırladı. Dünyada duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak bilinen Kemerli Kilisesi’nde ayin yapan Rumlara, Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos eşlik etti.

Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul Rum Cemiyeti üyeleri ile Yunanistan’ın Rafina İlçesi’nden Zeytinbağı’na gelen 100 kişilik grup, Kemerli Kilisesi’nde "Şaraplı Ayin" yaptı. Dünyada duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak bilinen Kemerli Kilisesi’nde 2 saat boyunca ayin yapan Rumlara, Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos da eşlik etti. Bursa Valiliği’nden özel izinle Zeytinbağı’na gelen Rumlar, papaz önderliğinde mumlar yakarak kitap okudu.

Ayin sonrasında konuşan Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos, müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutladı. "Yüce Allah’ın bütün nimetleri siz müslümanların yanında olsun" diyerek söylerine başlayan 1. Bartholomeos, Belde sakinlerinin gösterdiği misafirperverliğe teşekkür etti. Dostane ilişkilerin devamını dileyen Bartholomeos, tarihi kilisede yaptıkları şaraplı ekmek ayinine de dikkati çekerek, "Bugün yaptığımız ayin için yerel makamlarca verilen izine Patrikhanem adına teşekkür ediyorum. Hiçbir tehlike altında olduğumuzu zannetmiyorum; ancak yine de bizlere refaket eden g üvenlik güçlerine ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.
Öte yandan Zeytinbağı ile Yunanistan’da 2 yıl önce kardeş şehir olan Rafina İlçesi’nden gelen Belediye Başkanı Andreas Kahyaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 35 kişilik kafile, ayin sonrası beldede dedelerinin evlerini ziyaret etti. Dede topraklarına hasret gideren Rafinalılar’ın ziyaretlerine Zeytinbağı Belediye Başkanı Ali Turan da eşlik etti.

bursa
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2004 Pazar 16:45:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?