Türk Eğitim-Sen İnegöl İlçe Temsilcisi Hasan Hüseyin Yılmaz, ÖSS'deki başarısızlığın sistemden kaynaklandığını söyledi.
Türk Eğitim-Sen Yenice Başkanı Hüseyin Kablan, Türk Diyanet Vakıf-Sen İlçe Temsilciliği Başkanı Hayri Körük ve Türk Sağlık-Sen İlçe Temsilciliği Başkan Yardımcısı Ünal Levent'in hazır bulunduğu toplantıda konuşan Türk Eğitim-Sen İnegöl İlçe Temsilcisi Hasan Hüseyin Yılmaz, ÖSS'de başarısızlığın sorumlusu öğrenciler değil, ilköğretim ve ortaöğretim sisteminin kendisi olduğunu vurguladı. Yılmaz, ÖSS sonuçlarının çoğu öğrenci ve velide hayal kırıklığına yol açtığını, bu yıl soruların daha zor olması yüzünden bazı üniversitelerin kontenjanlarının boş kalma ihtimali bulunduğunu ileri sürdü.
Sınavda 29 bin 927 adayın sıfır puan aldığını bildiren Yılmaz, "Bilinen bir gerçek var ki, öğrenciler bu yıl da sistemin kurbanı oldular. Eğitim sisteminin sürekli değişmesi, öğrencinin okula bağlanamaması, öğretmen etkisinin yeterli olmaması, müfredat programlarıyla ÖSS'de sorulan soruların birbiriyle tam anlamıyla örtüşmemesi başarısızlığı beraberinde getirmiştir. Ayrıca okul, öğretmen, derslik açığı halen büyük bir sıkıntı. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanamamakta, bölgelerarası dengesizlikler giderilememektedir. Başarısızlığı sadece öğrencilere yüklemek doğru bir yaklaşım değildir. Başarısızlık, eğitim sisteminden ve bu sistemi oluşturanlardan kaynaklanmaktadır" dedi.
ÖSS üzerinde yapılan değişikliklerin her geçen yıl öğrenciler için dezavantaj haline geldiğini, sistemle bu kadar sık oynanmasının, öğrenciler üzerinde deneme-yanılma yöntemi uygulanmasının başarıyı değil başarısızlığı beraberinde getirdiğini ifade eden Yılmaz, sınav sistemi ile ilgili sık sık değişiklik yapmak yerine, başarının hakim kılındığı, müfredat programlarıyla uyumlu, elemenin doğru yapıldığı bir sınav sisteminin temel hedef alınması gerektiğini savundu.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, SBS konusunda ortaöğretime geçiş modelini yeniden ele almasını istediklerini belirten Yılmaz, "Bu yıl gerçekleştirilen seviye belirleme sınavı sonuçlarının ne eğitimcileri, ne öğrencileri ne de velileri tatmin ettiğini söylemek mümkün değildir. Çünkü Ortaöğretim Yerleştirme Puanı sonuçlarına göre 33 bin 150 aday 196 puan barajını aşamamıştır. SBS, öğrencilerin okula olan ilgisinin artırılması, sınav kaygısı azaltılarak öğrencilerin rahatlatılması ve dershaneye bağımlılığın düşürülmesi hedeflenerek uygulamaya konulmuştu. Bugün geldiğimiz noktada ise SBS'nin bu gayeye hizmet ettiğini söylemek pek mümkün değildir. SBS dershanelere bağımlılığı artırmıştır.
Daha önceleri genellikle ilköğretim son sınıfta dershaneye giden öğrenciler, SBS ile birlikte üç yıl boyunca dershaneye gitmek zorunda kalmaktadır. Çünkü aileler, çocuğunun iyi bir lisede eğitim-öğretim görmesi için adeta birbiriyle yarışmaktadır. Ayrıca SBS nedeniyle öğrenci üç yıl boyunca sınav kaygısı yaşamakta, bu da öğrencinin psikolojini olumsuz etkilemektedir. Bu yılki ÖSS ve Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) sonuçlarının bir özelliği de, birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrencilerin özel okullarda okumasıdır. Sadece özel okullarda okuyan öğrencilerin başarıyı paylaşması oldukça manidardır. Böyle bir tablo karşısında akıllara, 'devlet okulları nerede?' sorusu gelmektedir" şeklinde konuştu.