Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Cerrah beldesinde, Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 14. Pita Şenliği renkli görüntülere sahne oldu.
Şenlik, İnegöl'ün yanı sıra çevre il ve ilçelerde yaşayan çok sayıda Boşnak'ı bir araya getirdi. Şenliğe AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, eski Kocaeli Milletvekili İsmail Amasyalı, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı ve Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş ile çok sayıda yetkili katıldı. Pita Şenliği, Srebrenica şehitleri için dualar okunması ile başladı.
İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bekir Yavus, "Bu yıl 14'üncüsünü düzenlediğimiz şenliği belirli bir proje çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bu projeyi belediyenin desteğiyle hazırladık. Projenin ilk ayağında Bosna Hersek'te bu yıl 499'uncusu düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerine katıldık. Bunun akabinde Donji Vakuf ile kardeş şehir anlaşması yapıldı" dedi.
1977'li yıllardan itibaren İstanbul başta olmak üzere Sakarya, Bursa ve İnegöl'e Boşnakların göç ettiğini ifade eden Başkan Bekir Yavus, "Osmanlı zamanında bir bütün idik. Anadolu'da da Türk İslam kültürü ile kardeşçe yaşadık.
Anadolu'ya yerleşen Boşnakların Türkiye'nin İstiklal Savaşı'nda büyük katkısı olmuştur. Türkiye şuuruna sahip olan Boşnaklar dün olduğu gibi bugünde Türkiye Cumhuriyeti'nin yurtsever birer yapı taşı durumundadır. Biz Boşnakların Anadolu'daki varlığı, Bosna Hersek ile kurulan kardeşlik köprüsüyle daha da anlam kazanacaktır. Allah bir daha bizlere Srebrenica gibi acılar yaşatmasın. Kardeşlik, birlik, beraberlik, sevgi ve dostluğumuzun sonsuza dek sürmesini diliyoruz" dedi.
Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise, Bosna Hersek ile Türkiye, Bursa ve İnegöl arasında çok güzel bir gönül köprüsü oluştuğunu söyledi. Türk milletinin gittiği her yere barış ve kardeşliği götürmeyi başardığını kaydeden Kızılcıklı, "Güzelliklerimizi gittiğimiz yerlere götürmeyi tarih boyunca başarmışız. Bunları yaparken kimseyi baskı altına almamış, soykırım uygulamamış, kimseyi katliama tabi tutmamışız. Kimsenin örfüne, adetine, yiyeceğine, giyeceğine karışmamışız. Hatta onların gelişmesi için o insanlara yardım etmişiz. Bütün dünyaya medeniyetin ne olduğu göstermiş bir milletin torunlarıyız. Bizim 600-700 yıl önce barış ve huzur götürdüğümüz yerlerde, 20. yüzyılda yani bugün soydaşlarımızın katliama maruz bırakılması dünyanın en büyük ayıbıdır. Bu, dünyada insan hakları savunucusu geçinen büyük devletlerin ayıbıdır.
Bugün bunun son örneğini Doğu Türkistan'a görmüş olmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. Soydaşlarımıza bu zulmü reva görenleri ve buna ses çıkarmayanları nefretle kınıyoruz. Hala medeniyetin, insanlığın ne olduğunu öğrenememişler. Bu yakın tarihte başlayan bir örnek. Bundan önce buna benzer olayları Bulgaristan'da, Yunanistan'da ve Bosna Hersek'te çok gördük. 8 bin masum insanımız Bosna Hersek'te zalimce katledildi. Balkanlardaki Türk ve Müslüman nüfusunu yok etmek için başlatılan bu soykırım, bugün dünya tarihinin en kara lekelerinden birisidir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İnegöl Mehter Takımı konser verdi. Folklor ekibi gösteriler sunarken, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve diğer protokol üyeleri çiftetelli oynadıettiler. Bosna fotoğrafların yer aldığı sergi de açılırken, Pita Şenliği, Ümit Pekdağ'ın konseri ile devam etti.