8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Bu kampanya desteklenir

Eğitimde kadın-erkek arasında hala eşitlik olmadığını belirten Bursa Eğitim-Sen Şubesi Sekreteri Güler Yılmaz, bunun için "Eğitimde Cinsiyet Eşitsizliğine Hayır" kampanyası başlattıklarını söyledi.

Türkiye’de bugün eğitimin hiçbir alanında kadın erkek eşitliğinin sağlanmadığını ileri süren Yılmaz, 7.5 milyon okuma yazma bilmeyenin 6 milyonunu kadınların oluşturduğunu, bu sene yaşı gelen 600 bin kız çocuğunun okula kaydının yaptırılmadığını bildirdi. Yılmaz, eğitim sektöründe yöneticilik yapanlardan 30 kişiden 1’inin bayan olduğunu, okul müdürü olan kadın oranının yüzde 5’lerde seyrettiğini, bayan müdür yardımcılarının oranının ise yüzde 17 olduğunu anlattı.

Eğitimde cinsiyet ayrımının çok boyutlu bir problem olduğunu dile getiren Yılmaz, "Eğitimde cinsiyet eşitsizliğin temelinde yatan olgular siyasi, kültürel, ve ekonomiktir. Aynı zamanda eğitim, aile, iş hayatı ve toplum arasında bir bağlantı noktasıdır. Bu problemin çaresi, eğitim politikalarının, öğretmenlerin, okuldaki düzenin, eğitim materyallerinin yanı sıra ana babaların ve toplumun da bu konuda hassasiyetinin yükseltilmesidir" dedi.

Yılmaz, eğitimde eşitliğin sağlanması maksadıyla yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Milli Eğitim Bakanlığı’nda ’Eşitlik Komisyonu’ oluşturulmalı. Eğitim fakültelerine ve üniversite öncesi eğitime toplumsal cinsiyet ile ilgili mecburi dersler konulmalı. Bakanlığın hizmet içi eğitim programlarına cinsiyet konusu dahil edilmeli. Kız çocukları ve kadınların eğitimde yer almaları için teşvik politikalarına devam edilmeli. Ders kitapları cinsiyetçilik içeren öğelerden arındırılmalı. Okul öncesi eğitim kurumları açılmalı".

bursa
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 12:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?