Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) davetiyle Bursa'ya gelen Plovdiv (Filibe) Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, Türk işadamlarını Bulgaristan'a yatırım yapmaya çağırdı.
Gıda ve Ambalaj Fuarı'nı da gezen Bulgar işadamları, fuar konferans salonunda Bursalı sanayicilerle biraraya geldi. BTSO Meclis Başkanı Burhan Vatan, ticaret odaları olarak her zaman ilişkileri en yüksek seviyede tuttuklarını belirterek, "Bulgaristan ile Türkiye'nin münasebetleri bölge ülkelerine örnek teşkil ediyor. Her iki hükümet arasındaki olumlu diyalog, ekonomik ve ticari ilişkilere paralel olarak yürümektedir. Coğrafi olarak bize çok yakın olan komşumuz Bulgaristan'da halen devam özelleştirme süreci, Türk firmaların ilgisini çekiyor. Bulgar firmalar ise, ülkemizdeki gıda ve enerji sektörüne alaka gösteriyorlar. Türk inşaat ve taahhüt firmalarının Bulgaristan'daki alt yapı projelerini gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ekonomik münasebetlerin hukuki alt yapısı da tamamlandı" dedi.
İki ülke arasında fuarlar sayesinde önemli iş birlikleri gerçekleştirildiğini anlatan Vatan, "5 Mayıs 2003'te Filibe Tüketim Malları ve Teknolojileri Fuarı'na ülkemizden çok sayıda firma iştirak etti. Bulgaristan ile ticaret hacmimiz zaman içinde gelişiyor. Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesi yavaş yavaş dengelenme sürecine girdi. Ancak gerçek ticari potansiyel bugünkü hacmin çok daha ötesindedir" diye konuştu.
Plovdiv Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dobrina Prodanova ise Bulgaristan'ın çok eskiden bu tarafa Türk mallarını tanıdığını belirterek, şunları söyledi: "Ticaret ile uğraşan meslektaşlarımızın karşısında aynı görevler ve ödevler var. Amacımız Avrupa standartlarına ulaşmak. Avrupa karşısında bizim ürettiğimiz malların arkasında durmamız gerekiyor. Ayrı ayrı değil, birlikte mallarımızın arkasında durmalıyız. Modern Avrupa pazarına karşı birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu durum ilişkilierimizde yeni bir etabı oluşturuyor. 2 halkın önceliklerini kullanmak gerekir. Birlikte bu pazara girmeliyiz. Bu temel düşünce üzerinde yeni firmalar kurup güçlü olabiliriz".
Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Kemal Diriöz ise yakında Avrupa Birliği'ne tam üye olacak 8 milyon nüfuslu Bulgaristan'da eğitim seviyesi yüksek insanlar bulunduğunu, enerji, işçilik ve vergi maliyetlerinin ucuz olması sebebiyle komşu ülkenin Türk işadamları için cazip olduğunu söyledi.
Türk-Bulgar İşadamları Derneği Başkanı Sebahattin Kurtuldu da, Türkiye'de başarılı olmuş bütün iş adamlarını Bulgaristan'a yatırım yapmaya davet ederek, "Bulgaristan'da AB'ye uyum için bazı kanunlar çıkartıldı. Ancak bunlar zorluk çıkarmak için değil, belli standardı yakalamak için yapılan düzenlemeler. Bulgaristan iş adamlarına çok kolay vize veriyor. Yılda 10 kişiden fazla işçinin sigortasını ödeyen iş adamlarına ülkede 181 gün kalmak şartı ile yıllık oturma izni veriyor. Coğrafi olarak Türkiye'ye çok yakın olan Bulgaristan, Avrupa Birliği pazarını yakalamak isteyenler için önemli bir fırsattır. Bulgaristan'daki firmalarla alakalı bilgiler, bu ülkede kayıt mecburiyeti olmadığı için sanayi odalarında bulunmayabiliyor. Finansman meselesinden bile önemli olan bu bilgilere ulaşmak için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'den hangi ülkeye olursa olsun, yatırımcı olarak giden arkadaşlar, yabancı yatırımcı şartlarını öğrenmesi gerekiyor. Kanuni düzenleme taleplerimizi bu tip toplantılarda belirleyerek, her iki ülkenin hükümet temsilcilerine de iletiyoruz" dedi. Heyetler arasında daha sonra ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
BURSA - İHA
Yayın Tarihi :
26 Mart 2004 Cuma 19:00:41