Bursa Büyükşehir Belediyesi, ulaşım, kentsel dönüşüm ve sosyal hizmetlerin yanı sıra çevre yatırımlarıyla da Türkiye'de ilklere imza atmayı sürdürüyor.
Büyükşehir Belediyesi atık yönetimindeki son aşama olan evsel ve endüstriyel atıkların insan ve çevre sağlığına zarar vermeden uygun metotlarla bertarafını sağlamak için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Önceleri atıklardan kalan çamurun kurutularak hacminin düşürülüp, sonra da çimento fabrikalarındaki imhası planlanırken, bugün ise Büyükşehir Belediyesi yeni bir sistemle gazlaştırma teknolojisini kullanarak, atık çamurunun kendi bünyesinde bertarafı için çalışıyor. Projenin hayata geçmesi ile evsel ve endüstriyel atıklardan meydana gelen çamur gazlaştırma teknolojisiyle önemli bir elektrik enerjisine ve düşük bir kül haline dönüştürülecek.
"Hedefimiz yaşanabilir bir çevre, yeşil bir Bursa" diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu kapsamda Türkiye'nin Kyoto anlaşması gereğince çevresel faktörlerde kendini yenileyen çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Altepe, bu bağlamda planladıkları atık bertaraf tesislerini de yeni sürece uygun olarak projelendirdiklerini ifade ederek, gazlaştırma teknolojisiyle atık çamurunun bertarafını öngören proje sayesinde zararlı gazın ortaya çıkması engelleneceğini, bu çamurdan yüksek verimli enerji üretmenin de mümkün olacağını belirtti.
Başkan Altepe, büyükşehir belediyeleri, üniversiteler, akademik meslek odaları ve proje ortağı İtalya'nın Torino Belediyesi yetkililerinin de katılacağı 19-20 Kasım tarihleri arasında Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenecek Ev Atık Yönetimi Konferansı'nda 5 panelle proje hakkında kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi. Başkan Altepe, bu proje ile Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kyoto Protokolü'ne imza atan Türkiye'nin çevresel alandaki yeniliklerine öncülük edeceğini dile getirdi. Proje kapsamında mevcut alternatif yöntemlere nazaran daha ekonomik ve güvenli bir yöntemle Bursa'nın Türkiye'de ilk olarak gazlaştırmayla atık çamuru kurutma sistemini kurarak bu yöntemle enerji üretir hale geleceğini ifade eden Altepe, "Dünyada az sayıda örneği olan yeni kurulacak tesis ve sistem çevreye zarar vermediği için güvenli olduğu kadar, halen kullanılan yöntemlere göre çok avantajlı ve enerji elde edilebilirliği yönüyle de artı değer katan yönlere sahip olacaktır. Çevreye duyarlı, tüm yönleri ile Avrupa Birliği kural ve müktesebatına uyumlu, akademik kurullarla işbirliği halinde sivil toplum ve akademik odaları da kapsayan bir çalışma içerisinde el birliği ile yaşanabilir ve yeşil bir Bursa hedefine ulaşacağız" şeklinde konuştu.