8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Bursa: Depremden zarar gören tarihi camii onarıma alınıyor

Ali Paşa Camii’nin 365 milyar lira keşif bedeli ile yapım ihalesini kazanan Umut İnşaat’ın iş teslim tutanağı AKP Bursa Milletvekili Şevket Orhan ve AKP İl Başkanı Hayrettin Çakmak’ın da katıldığı törenle verildi. Vakıflar Bölge Müdürü Kadir Akarkaya, Çandarlı Halil Paşa’nın oğlu ve Yıldırım Beyadız’ın veziri olan Ali Paşa tarafından 1407 yılında yaptırılan caminin 17 Ağustos depreminde hasar gördüğünü belirterek, "Yıkılma tehlikesi olduğu için cami yeniden yapılmak üzere yıkıldı. Ancak yapılan ihaleyi kazanan firma inşaata yeterli ödenek çıkmadığından dolayı inşaatı bitiremedi. AKP Milletvekili Şevket Orhan ve AKP İl Başkanı Hayrettin Çakmak’ın destekleriyle cami inşaatının bitirilebilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından özel ödenek çıkartıldı. Parası hazır olan cami inşaatını 4 ayda bitirilecek" dedi.


Bursa Milletvekili Şevket Orhan, Avrupa’nın eski bölgelerinde tarihi yerlerin korunarak günümüze kadar yaşatıldığına dikkat çekerek, "Osmanlı’ya paitahtlık yapma şerefine eren Bursa’daki tarihi ve kültürel eserler ise bakımsızlıktan dolayı birer birer yok oluyor. Bir çok eserin günümüzde yeri dahi bilinmiyor. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana kalan eserlerin kurtarılmasına çalışıyoruz. Ecdadımızın bıraktığı eserlere sahip çıkacağız" diye konuştu.
AKP Bursa İl Başkanı Hayrettin Çakmak ise tarihi ve kültürel eserlerin korunmasına yönelik projelerine değinerek, "Eserlerin kurtarılmasına yönelik bugüne kadar bir çok proje üretilmiş. Ancak Ankara’dan takip edilmediği ve siyasilerin ilgisizliğinden dolayı bu çalışmalar başlatılmamış. Biz bu eksikliği gidererek görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. Darısı diğer tarihi eserlerin başına" şeklinde konuştu.

Onarım ihalesini kazanan Umut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Derviş Güler ise camiyi 4 aydan önce bitireceği sözünü verdi. Adını bulunduğu mahalleye veren Ali Paşa Camii, 17 Ağustos depremi sonrasındaki çatlaklardan dolayı yıkılmış, başlanılan inşaatı ise ödenek yokluğundan dolayı bitirilememişti.

iha-bursa
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 16:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?