8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Bursa: Okullarda ürküten tablo

İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Deprem Vakfı’nın araştırmasına göre Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda şu anda birikmiş olan enerjinin boşalabilmesi için 3 tane 7-7,5 veya 4 tane 6-6,5 seviyesinde deprem olması gerektiğini belirten Özdemir, "Bu acı gerçeklere ve 50 bin kişinin öldüğü, 25 milyar dolar seviyesinde maddi kaybın yaşandığı 17 Ağustos depreminin 5. yılında yöneticilerimizde, Türk toplumu da yaşanılan acıları kısa sürede unuttu." diye konuştu.


Bursa Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri okulların deprem envanterinin çıkartılması yönünde geçen yıl yaptıkları çalışmaya değinerek, ortaya çıkan raporlara rağmen hiç bir girişimde bulunulmamasını eleştiren Özdemir, "Yürüttüğümüz çalışmada, Bursa’da 107 okulun teknik inceleme, değerlendirme ve sonuç raporlarını hazırladık. 52 okul binasında ortaya çıkan olumsuzlukların giderilerek, tedbirlerin alınması yönündeki raporumuza rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir yıldır bu konuya hassasiyet göstermemesi bizleri tedirgin ediyor. En azından olumsuzluk gösteren 52 okuldan acilen yıkılması gereken 11’i ele alınmalıydı. Bu okulların her birinde 2 bin-2 bin 500 çocuğumuz öğrenim görmekte. Fakat geçen yıl bu okullarda eğitim ve öğretim yapıldı. Bu yıl için sadece 3 okulun güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Bu durdumduymazlığın sebebini anlamak mümkün değil. Yeni öğrenim yılı için start verildi ve kayıtlar başladı. Yıkılması gereken bu okullara yine öğrenci alınıyor. Çocuklarımız bundan sonra olabilecek muhtemel bir depremde yıkılacağını bildiğimiz bu binalarda eğitim görmemeli" şeklinde konuştu.
Özdemir, Bursa Valiliği’in kısıtlı bütçesine rağmen güçlendirme çalışmalarına 2 trilyon lira ayırdığını ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendisini ilgilendirmesine rağmen bununla ilgili hiç bir bütçe ayırmadığını vurguladı.

Özdemir, özel ihtisas isteyen güçlendirme imalatlarının büyük bir kırımlarla sıradan müteahhitlere hatta binayı standart dışı yapan ihaleyi kazanan firmalara verilmesinin dünyada ancak Türkiye’de görülebilecek bir ’kara mizah’ örneği olduğunun altını çizdi. Özdemir, Bursa’da yıkılması gereken 11 okulun masraflarının hayırseverler tarafından karşılanmasına rağmen binaların devlet tarafından yapılmış olmasının da düşündürücü olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası’nın yaptığı incelemeye göre, kesinlikle kullanılmaması gerekli olan okullar şöyle:


"Sabri Katırcı, Sönmez (1 ve 3 nolu bina), Celal Bayar, Cavit Çağlar, Fatih (1 nolu bina), Atatürk (2 nolu bina) ve Dr. Ayten Bozkaya İlköğretim Okulları ile Nilüfer Ticaret Meslek, Milli Piyango Anadolu, Fatih Beşevler Liseleri".
Toplantıya katılan Bursa Tabip Odası Başkanı Murat Ünal da, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık kurumlarıyla ilgili yaptığı deprem envarteri çalışmanın kamuoyuna duyurulmamasını eleştirdi. Bursa Makina Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı da, depremle alakalı artık temennilerin son bulmasını isteyerek, "Temellere temennilerle devam etmemiz artık mümkün değil." ifadesini kullandı.

iha-bursa
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 16:00:37
Güncelleme :16 Ağustos 2004 Pazartesi 18:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?