8
Eylül
2024
Pazar
BURSA

Bursa'da tarihi eserler sponsor desteği bekliyor

AKP Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu, Şubat ayında çıkan bir kanun ile vakıf eserler ve tarihi tescilli binaların onarımı için yapılacak bağışların tamamının gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından masraf olarak yazılabileceğine dikkat çekerek, "Bursa’da küçük mescitlerden, devasa hamam, kervansaray gibi tesislere kadar, ecdadımızdan günümüze kadar gelen yüzlerce eser var. Bu eserlerin bakımı konusunda şehrimizin önde gelen firmalarının sponsor olmalarını, veya tesisleri yap işlet devret modeli ile sahiplenmelerini istiyoruz. İtalya’nın Roma şehrinde bütün eski binalar kullanılıyor. Eski Roma’da tek bir yeni bina yok. Bütün mimari güzellikler korunuyor. Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak, tarihimize kültürümüze sahip çıkmak ile mümkündür. Bursa inanç ve kültür turizminde hak ettiği yeri alamıyor. Ancak, eserlerin sivil insiyatifin sahiplenmesi ile daha pratik olarak onarılıp, sahip çıkılacağını düşünüyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz de proje çalışması, ihale çalışmaları ile birçok eseri tamir ettirme gayretinde. Ancak bürokratik işlerin yürümesi biraz zor oluyor" diye konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürü Kadir Akarkaya da, Bursa’da halen 15 ayrı eserin restorasyon ve onarım işlerinin devam ettiğine dikkat çekerek, "Ödenek sıkıntımız yok. Ancak ihale kanunun değişmesi, projelendirme ve kurul safhaları sebebiyle bir eserin restorasyonu çok kısa sürede mümkün olmuyor. Biz kurum olarak, şehirde bir eseri ihya etmek isteyen vatandaşlara proje desteği sağlayabiliriz. Eserleri kullanım hakkı karşılığı devredebiliriz. Nilüfer Belediyesi’ne Uluabat’taki Issız Han’ın tahsis ederek restorasyonunu sağlayacağız. Belediye encümeninden karar çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bu konuya sıcak bakıyor. Issız Han’ın Nilüfer Belediyesi restore edecek. Bu tip tekliflere her zaman açığız" dedi.

Bursa’da özel şahıs mülkünde olan tarihi binaların kamulaştırması içinde gayret sarfettiklerini anlatan Kadir Akarkaya, Emirsultan Hamamı’nın Vakıflar tarafından satın alınarak, restore edildikten sonra aktif olarak kullanımı konusunda çalışma yürüteceklerini söyledi. Ali Paşa Caminin uzun bir aradan sonra yeniden ihale edilerek inşaat çalışmasının başladığına dikkat çeken Akarkaya, Tahtakali Hali yapımı, İznik Şeyh Kutbettin Cami yapımı gibi önemli projelerinde başlatıldığını sözlerine ekledi.

iha-bursa
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 15:57:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?