Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda biraraya gelen Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Kestel, Gürsu, Mudanya ve Gemlik belediyeleri, Sağlık İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi yetkilileri ‘kene mücadelesi’ konusunu ele aldı.
Çalışmalar hakkında bilgi veren uzmanlar, yapılan analiz ve haritalandırma araştırmaları sonucunda il merkezindeki yeşil alan, park ve bahçelerde hastalık etkeni taşıyan kene türüne rastlanmadığını, kent merkezinde yalnızca kedi, köpek ve kaplumbağa kenelerinin bulunduğunu söylediler.
Hastalık taşıyan kene türlerine daha kırsal alanda tavşan, keklik ve büyükbaş hayvancılığın birarada bulunduğu ortamlarda rastlanabileceğine değinen yetkililer, bu doğrultuda bilimsel olarak şehir merkezinde ilaçlama yapmanın gereksiz olduğuna işaret ederek, bu tür ilaçlamanın ekolojik dengeyi bozacağını ve insan sağlığına zarar verebileceğini vurguladı.
İlaçlamanın risk bölgelerinde büyükbaş hayvanlara yönelik yapılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, şehir içinde açık alan ilaçlamalarının yapılmayacağını gösteren bilgilendirme afişlerinin kısa süre sonra asılacağını ve kişisel korunma ile mevcut kenelerle temasın en aza indirgeneceğine dikkat çekti.
Kene tutunmasıyla ilgili alınması gereken önlemleri de sıralayan uzmanlar açık renkli, uzun paçalı ve uzun kollu kıyafetler giyinilmesini, kene kovucu sprey uygulanmasını, çalı ve diğer bitkilerle temas edilmemesini, ebeveynlerin, çocukların ve evlerde beslenen hayvanların sık sık kontrol edilmesini ve kene tutunması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.