Bursa'daki Özel Tunçsiper Lisesi'nde öğrenim gören 6 öğrenci ve bir öğretmen tarafından hazırlanan, "Deprem güvenlik haritası" konulu proje Japonya'da düzenlenen 'Uluslararası Doğal Afetler Gençlik Zirvesi'nde" ikincilik ödülüne layık görüldü.
Bursalı öğrencilerin, toplum destekli polislik bürosu, mahalle muhtarlığı, ilçe belediyesi ve valilik afet yönetim merkezi ile koordineli olarak hazırladığı projede, deprem esnasında nasıl hareket edileceği, nerede toplanılacağı, semt, ilçe ve kent genelindeki hangi acil yolların kullanılacağı ve toplanma merkezleri gösteriliyor.
Öğrenciler tarafından hazırlanan, yaşadıkları ülke, bulundukları şehir, oturdukları semt ve öğrenim gördükleri okulu içerisine alan "Deprem güvenlik haritası" Japonya'nın Aichi bölgesinde düzenlenen (NDYS) Uluslararası Doğal Afetler Gençlik Zirvesi'nde en iyi 2. proje seçildi. Yarışma kapsamında Japonya'nın Osaka şehrinde 9 gün kalan öğrenciler 15 ülkeden 140 öğrencinin katıldığı organizasyonda doğal afetlerle ilgili projelerinin sunumunu yaptı. Türkiye'de yaşanan deprem felaketinde alınan dersler ve yapılması gerekenler hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan proje Japon jüri tarafından en iyi 2. proje seçildi. Türkiye adına yarışmaya katılan 6 öğrenci, yarışmada tele konferans yoluyla okuldaki arkadaşlarıyla konuşarak destek aldı.
Proje araştırmaları yaparken internette doğal afetler gençlik zirvesi çalışmalarını fark ettiğini belirten coğrafya öğretmeni Elif Keskin, okulda oluşturdukları 6 kişilik araştırma grubu ile birlikte projeyi hazırladıklarını belirterek, "17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük depremini konu olarak belirleyip bir proje geliştirdik. Bu çalışmayı hedef aldık. Önce okulumuzu, sonra çevreyi ve kent genelini örnek aldık" dedi.
6 öğrenci ile birlikte önce okullarında bir deprem güvenlik haritası çıkardıklarını söyleyen Keskin, "Okulumuzda deprem olursa ilk olarak nasıl hareket ederiz, nerelerde toplanırız, bunları belirledik. Mahalle muhtarıyla bağlantı kurduk. Toplum Destekli Polislik Bürosu ekiplerinin de yardımıyla Çamlıca Mahallesi'nde oturan yaşlı kişilerin sayılarını, özürlü kişileri, Çamlıca Mahallesi'nin ana yollarını tespit ederek, 'deprem sırasında mahallemizi güvenli bir şekilde nasıl boşaltırız, nasıl haberleşiriz' konularını belirledik. Bunun demosunu Japonya'ya gönderdik" diye konuştu.
Japonya'daki programın ilk iki gününü çevreyi tanıyarak geçirdiklerini belirten öğrenci Özge Meriç, "Yarışmaya katılan diğer öğrencilerle birlikte biz de deprem konulu sunumumuzu yaptık. 15 ülkeden katılan çok sayıda öğrenciyle birlikte olmak son derece hoş bir görüntü oluşturdu. Öncelikle Türkiye'den başlayıp Bursa, Çamlıca ve kendi okulumuzun deprem güvenlik haritasını çıkardık. Hazırladığımız projeyi Japonya'ya gönderdiğimiz zaman gençlik zirvesine davet edildik. Yarışmada yaptığımız sunum çok beğenildi. Çünkü sunumda sadece okulumuzu değil çevremizi de ele aldık. Bundan sonra da bu tür uluslararası organizasyonlara hazırladığımız projelerimizi göndereceğiz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi :
13 Mayıs 2007 Pazar 13:46:16