AKOM’un tanıtımı için BUSKİ Binası’nda düzenlenen toplantıda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Konçak, 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’ne değinerek, Bursa’da bu konuda yapılan çalışmaları anlattı. Konçak, Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde zemin etütleri çalışmasının yapıldığını, imar planlarının buna göre gözden geçirilerek Afet Eylem Planı’nın oluşturulduğunu bildirdi.
Valilik ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle ’Kriz Merkezi’ oluşturulduğunu da hatırlatan Konçak, ayrıca 100 kişiden oluşan ’Arama Kurtarma Birimi’nin de kurulduğunu belirtti. ODTÜ’den danışmanlık alınarak, mevcut yapı stoğunun değerlendirildiği bir bilgisayar programı oluşturulduğunu ifade eden Konçak, "Bilgisayar ortamında önemli veriler elde ediliyor ve bu anlamda çok önemli bir noktaya geldik" dedi.
Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın da, ’Büyükşehir Belediye Kriz Merkezi’ adı altında sürdürülen çalışmalar artık genişletilerek AKOM adı altında faaliyet göstereceğini söyledi. Yalın, her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olma, zararı azaltma, müdahale etme ve iyileştirme konularında tüm dünyada yapılan çalışmaların, uzman kişi ve kuruluşlarca yürütüldüğüne dikkat çekerek, "Bursa’da büyük bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi bünyesinde AKOM’un kurduk. AKOM, Bursa Valiliği Afet Yönetim Merkezi ile sürekli irtibat halinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM’un bilgi ve birikimlerinden yararlanarak, muhtemel bir afetin zararlarının en aza indirilmesi amaçlanmaktadır’’ diye konuştu. Yalın, ayrıca dünyadaki gelişmiş büyük kentlerde başarılı örneklerini gördükleri "Gönüllü İtfaiyecilik" kavramını Bursa’da da uygulamaya geçireceklerini dile getirerek, "Bundan sonra Bursa’da gönüllü itfaiyecilik dönemi başlıyor. Başlangıçta 500 kişiden oluşturulması planlanan gönüllü itfaiyecilerin sayısını uzun vadede 2 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın başkanlığında yürütülecek AKOM bünyesinde İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yanı sıra Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Ulaşım, Fen İşleri, İmar İşleri, APK, İşletmeler ve İştirakler, Makine İkmal Bakım ve Onarım ve Çevre Koruma daire başkanlıkları ile BUSKİ, Burulaş, Bursagaz, Sivil Savunma, Yerel Gündem 21 ve Zemin Etütleri Şefliği, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Protokol Dış İlişkiler Müdürlüğü bulunacak.