Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün yılbaşı özel çekilişinde çeyrek bilete ikramiye çıkma olasılığı yüzde 85, bu şansın yarım bilette yüzde 9, tam bilette ise yüzde 6. Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Ekonometri Bölümü İstatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok, 25 milyon YTL büyük ikramiyenin verileceği yılbaşı özel çekilişinde ikramiye çıkma olasılığını araştırdı.
Işığıçok, özel çekilişte çeyrek bilet alanların, yarım ve tam bilet alanlara göre daha şanslı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.Yılbaşı için bastırılan 36 milyon 400 bin adet biletin yüzde 85'inin çeyrek, yüzde 9'unun yarım, yüzde 6'sının ise tam bilet olduğunu, bu biletlerin satışından 240 milyon YTL elde hasılat elde edileceğini
anlatan Işığıçok, şunları söyledi:
''O halde 7 haneden oluşan toplam 10 milyon biletin yani numaranın 8,5 milyon tanesinden 4'er tane, 900 bin tanesinden 2'şer tane, geriye kalan 600 bin tanesinden de 1'er tane basılmıştır. Bu verilere göre, çeyrek bilete ikramiye çıkma olasılığı yüzde 85'tir. Bu olasılık yarım bilette yüzde 9, tam bilette ise yüzde 6'dır. Bu oranlar 2006 yılında sırasıyla yüzde 80, yüzde 13 ve yüzde 7 idi. O halde çeyrek bilete ikramiye çıkma olasılığının daha fazla ve fiyatının daha ucuz olması nedeniyle çeyrek
bilet almak daha mantıklı gibi görünmektedir.''
Işığıçok, bu rakamların ''Peki, yarım ya da tam bilet alanlar saf mı?'' sorusunu gündeme getirebileceğini dile getirdi. Yarım ve tam biletlere hem ikramiye çıkma olasılığının daha düşük hem de bu biletlerin çeyrek bilete göre iki veya dört kat daha pahalı olduğunu anımsatan Işığıçok, şöyle konuştu:
''Kuşkusuz, yarım ve çeyrek bilet alanlara ikramiye çıkma olasılığı, çeyrek bilet alanlara göre daha az olmakla birlikte, bu biletlerdeki kazanç ve getiri daha fazladır. Düşük olasılık risk demektir ve risk varsa kazanç da vardır. Ancak riskin diğer sonucu da zarar veya kayıptır. Aksine, yüksek olasılık içeren pek çok olayda risk azdır,
kazanç da azdır.'
'Bir bilete 25 milyon YTL'lik büyük ikramiye ile 1 milyon, 5 milyon ve 500 bin YTL'lik ikramiye çıkma olasılığının 10 milyonda 1 olduğunu kaydeden Işığıçok, bilete yatırılan paranın kurtarılma (amorti) olasılığının ise yüzde 20 olduğunu vurguladı.Işığıçok, yılbaşından verilen büyük ikramiyenin 1986-2006 yılları arasındaki seyrini ve şanslı illeri de araştırdığını belirtti. İkramiyenin değerinin her yıl artış gösterdiğine dikkati çeken Işığıçok, 1986 yılbaşı özel çekilişinde 2 milyar lira olan büyük ikramiyenin 2005 yılında 20 trilyon liraya yükseldiğini, sadece liradan 6 sıfırın atıldığı 2006'da büyük ikramiyenin aynı kaldığını söyledi.
Işığıçok, geçen yıl 20 milyon YTL olan, bu yıl ise 25 milyon YTL'ye yükselen büyük ikramiyenin, son 4 yılda dolar kurunun düşük olması nedeniyle dolar bazında da çok yükseldiğine dikkati çekti.Büyük ikramiyenin bu sürede 2 kez tam, 5 kez yarım, 14 kez de çeyrek bilete çıktığını, son 21 yıldaki toplam 68 büyük ikramiyenin en çok
çıktığı ilin İstanbul olduğunu vurgulayan Erkan Işığıçok, 21 kez İstanbul'a isabet eden ''büyük talih kuşu''nun 10 kez Ankara, 5 kez İzmir, 4'er kez Mersin ve Adana, 2 kez de Eskişehirli talihlinin başına konduğunu kaydetti.
Büyük ikramiyeyle hazine tahvili alınması durumunda yıllık getirisinin 4 milyon 52 bin YTL olacağını, bankaya yatırılması halinde ise yılda 3 milyon 739 bin faiz getireceğini belirten Işığıçok, büyük ikramiyeyle 124 bin Cumhuriyet altını, 150 bin YTL'den 166 adet normal daire, 250 bin YTL'den 100 adet lüks daire ya da 500 bin YTL'den 50 adet villa ya da 50 bin YTL'den 500 otomobil satın alınabileceğini ifade etti.
Işığıçok, daire ya da villaların kiraya verilmesi durumunda aylık kira gelirinin 120-125 bin YTL arasında değişeceğine dikkat çekerek, ''Yılbaşı özel çekilişi, her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça ilgi görmekte. Yılbaşında dağıtılacak büyük ikramiye miktarının 25 milyon YTL olması, bu ilginin daha da artmasına neden olmuştur'' dedi.