Devlet Su İşleri Bursa Bölge Müdürlüğü ile Gemlik Gübre Fabrikası arasındaki davayı DSİ kazandı.
Azot Sanayii'nin 2004 yılında özelleştirilmenin ardından Gemlik Gübre adını alan fabrikanın İznik gölünden fabrika sahasına kadar uzanan sulama kanalı ile dava karara bağlandı.
DSİ ile Gemlik Gübre arasında devam eden mahkemeyi Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü kazandı. DSİ’nin mahkemeyi kazanmasından sonra Gemlik Gübre temyize başvurdu. Davanın temyizdeki görüşmesi devam ederken, eski adıyla Azot Sanayii’nin gölden yıllık 18 milyon m3 su çekiyor olması, gölün ekolojik dengesini tehdit etmeye devam ediyor. Keramet Sulama Birliği’nin yılda 8 ila 10 milyon m3, İznik’teki iki ayrı sulama birliğinin ise yıllık toplam 8 milyon m3 su kullanma hakkı olduğu öğrenildi.
Yetkililer, Gemlik Gübre'nin yılda 18 milyon m3 su çekiyor olmasının göle büyük zarar verdiğini iddia ederek, "Gölden yılda 18 milyon m3 su çekiliyor. Bunu tek başına fabrika çekiyor. Gölün bu konuda bir ekolojik dengesi söz konusu. Bu miktarda su çekilmesi göldeki ekolojik dengeyi günden güne daha da kötüleştiriyor. Gölün hem kuzey hem de güney yakasında binlerce dönümlük tarım alanları su beklerken, fabrikanın gölden su çekmesi engellenmeli" diye konuştu.
Öte yandan DSİ ile Gemlik Gübre AŞ’yi mahkemelik yapan meselede son sözü
Yargıtay söyleyecek. Yargıtay kararı onaylarsa Gemlik Gübre'nin İznik gölünden çektiği su kesilecek, dolayısıyla Orhangazi’de bulunan su pompaları da kapatılmış olacak.
Diğer yandan İznik Gölünden sürekli su kullanan 3 ayrı Sulama Birliği’ne ilave olarak Orhangazi’de 15 yıldır inşaatı süren Güney Yaka Sulama Birliği’nin de bu yaz döneminde tarım alanlarına su basmaya başlaması bekleniyor. Projenin nin devreye girmesiyle birlikte İznik Gölü’nden çekilecek su miktarının artacağı, dolayısıyla Azot Sanayii’ne giden suyun kesilmesinin öneminin daha da artacağı kaydedildi.