Bursa İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Kestel ve Gürsu belediyeleri adına BUSKİ, Barakfakih Belediyesi, Kestel OSB, Gürsu OSB, Barakfakih Sanayi Bölgesi ve İsabey bölgesinde bulunan 240 sanayi tesisinin ortaklığıyla kurulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, faaliyete geçtiği günden bu yana doğu bölgesine temiz bir soluk kattı.
Kestel ve Gürsu belediyelerinin evsel, bölgedeki sanayi tesislerinin ise endüstriyel atıklarını 20 km uzunluğundaki kolektörler ile toplayan tesiste günlük 56 bin metreküp arıtma gerçekleştiriliyor. Atıkların fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirildiği tesiste arıtılan su 1.6 kilometre uzaklıktaki Alman kanalına deşarj ediliyor. 2004 yılı Nisan ayında yapımına başlanan ve 2006'nın Haziran ayında faaliyete geçen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi sayesinde Bursa'nın doğusunda bulunan Kestel, Gürsu, Barakfakih ve İsabey'deki dereler eski berraklığına kavuştu.
Arıtma tesisi kurulmadan önce bölgede tekstile dayalı sanayi işletmelerinden ve çevredeki boyama atölyelerinden kaynaklı olarak akarsularda yoğun bir kirlilik gözlenirken, bölgedeki sanayi tesislerinin de katılımıyla oluşturulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ile bölge kirlilikten rehabilite edilerek tekrar hayata döndürüldü.
Bölgenin arıtma tesisiyle tekrar yaşam bulduğunu belirten Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay, tesisin işleviyle ilgili bilgi vererek, sanayicilerin kendi imkanlarıyla finanse ettikleri Yeşil Çevre Atık Su Projesi'nin Türkiye ölçeğinde "Örnek Proje" olduğunu belirtti.
Bölgenin ağırlıklı olarak tekstil odaklı bir sanayi alanı olduğunu ifade eden Burkay, arıtma tesisinin bölge için önemli bir ihtiyaç olduğunu ve bu anlamda çalışmalara hız kazandırarak bugünlere gelindiğini söyledi. Arıtma tesisine gelen atık suyun kirlilik oranının her gün ölçüldüğünü belirten İbrahim Burkay, deşarj edilen suyun da Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde istenen standartların çok altında olduğunu kaydetti.
Bundan böyle Mahalli Çevre Kurulu'nun kararıyla proje alanı içerisindeki OSB ve sanayi bölgelerine, prosesinde endüstriyel nitelikli atık su bulunan sanayi tesisleri kurulmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Burkay, "Bursa'nın doğu bölgesindeki yerleşim birimlerinden ve sanayi bölgelerinden kaynaklanan atık su kirliliği arıtma tesisimiz sayesinde tamamen ortadan kalktı ve bu bölgedeki derelerimiz eskisi gibi pırıl pırıl akmaya başladı" şeklinde konuşarak doğu bölgesinin özlenen çehresine kavuştuğunu ifade etti.
iha
Yayın Tarihi :
14 Şubat 2007 Çarşamba 12:32:46