El yıkama alışkanlığının kişi ve toplum sağlığı için çok önemli olduğuna dikkat çeken enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Fatma Apaydın, başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında doğru yıkanmayan ellerin büyük rolü olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) tarafından 2008 yılında 15 Ekim tarihinin "Dünya El Yıkama Günü" olarak ilan edildiğini kaydeden Apaydın, UNICEF uzmanlarına göre sadece el yıkamakla her yıl 1 milyon çocuğun hayatının kurtulabileceğini ifade etti.
El yıkamaktaki amacın ellerin üzerinde bulunan mikropları uzaklaştırmak olduğunu hatırlatan Dr. Apaydın, "Sık yıkanmayan eller bakterilere açık bir hale geliyor. Sağlıklı bir ömür için yemeklerden önce ve sonra, eşyalara dokunduktan sonra, tuvaletten sonra, uykudan önce ve kalktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanıp kurulanmalı" dedi.
El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğine işaret eden Apaydın, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerektiğini dile getirdi. Çocukların en yakın çevrelerini örnek aldığının altını çizen Dr. Fatma Apaydın, ailelerden çocuklarına iyi örnek olmalarını istedi. Apaydın, başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında doğru yıkanmayan ellerin büyük rolü olduğunu söyledi.
DOĞRU EL YIKAMANIN PÜF NOKTALARI
Apaydın, doğru el yıkamanın püf noktalarını şöyle anlattı: "Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken ağır ağır en az 10'a kadar sayılmalı ki eller acele olarak yıkanmış olmasın. Eller yıkanmadan ya da yıkandıktan sonra mecbur olmadıkça ağıza sokulmamalı."
El yıkamanın değil, doğru el yıkamanın önemli olduğunu da vurgulayan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Apaydın, el yıkamanın adımlarını ise şöyle sıraladı:
"El ve bilekler ıslatılır. Sabun köpürtülerek uygulanır. El sırtları diğer elin avucu ile ovulur. Avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir. Eller kenetlenip parmak uçları ovulur. Baş parmaklar diğer elin avucunda ovulur. Parmak uçları diğer elin avucunda ovulur. Eller kağıt havlu ile kurulanır. Musluk kullanılan havlu ile kapatılır. Kullanılan havlu çöpe atılır."