Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın katı yakıt denetim ile idari yaptırım yetkisini kendisine devretmesinin ardından kentin kış aylarında kabusu haline gelen hava kirliliğine karşı kapsamlı bir mücadele başlattı.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin yetkililerine ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği kontrolü ile çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi konusunda bilgilendirdi. Çevre Koruma Daire Başkanı Cengiz Akyol, insan ve canlıların yaşaması için hayati öneme sahip olan havayı yine insanoğlunun hovardaca kullanması nedeniyle kirlendiğini vurgulayarak, hava kirliliğinin çevreye ve insana olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak, yönetmeliklerin vermiş olduğu sorumlulukları yerine getirmek, yönetmelik hükümlerinin etkin bir şekilde uygulanması amacıyla bu bilgilendirme toplantısını düzenlediklerini söyledi.
BÜYÜKŞEHİRDEN DUYARLILIK ÇAĞRISI
Akyol, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın katı yakıtların denetim ile idari yaptırım yetkisini yayınladığı genelgeyle Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiğini ancak hava kirliliği konusunda sadece cezai işlemle mücadelenin yeterli olmadığını, bundan dolayı kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra bütün vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Doğalgaz kullanımının artmasıyla Bursa’nın havasındaki kükürt dioksit oranının son 3 yılda yüzde 30 oranında azıldığına dikkat çeken Akyol, “Bursa, bu sevindirici gelişmeye rağmen hala 1. derecede kirli iller arasında yer alıyor. Son çıkan genelge ile hava kirliliği konusunda kontrol ve denetim konusunda belediyelerimize önemli görevler düşmektedir. Geçmiş dönemlerde kış aylarında partikül madde ve kükürt dioksit seviyeleri kabul edilebilir yasal seviyenin çok üzerinde çıkmış ve yoğun bir kirlilik yaşanmıştır. Hava kirliliğinin yüksek oranda olmasının nedeni kullanılan kömürlerin kükürt oranlarının yüksek olması ve uygunsuz yakıt kullanımıdır. Doğalgaz kullanımının artmasına rağmen kullanımının hala yaygınlaşmaması kirliliği artıran en önemli faktörlerin başında geliyor. Doğalgaz, konforunun yanı sıra hem çevreci hem de ekonomik bir yakıt. Doğalgaz kullanımının da artmasıyla Bursa, yakın zamanda hava kirliliği kabusundan kurtulacaktır” dedi.
DENETİMLER ARTACAK
Isınmak için katı yakıtlı kazan kullanan konut, site ve fabrikaların denetimlerde satış izin belgeleri, torbalı olup olmadığı, yakıtların ısı güçleri, kazan baca temizlikleri, emisyon izin belgesi gibi etmenlerin denetimlerde sıkça üzerinde duracakları kriterler olacağını ifade eden Akyol, gezici araçlarla denetimlere başladıklarını belirtti.
KENTİN GÜRÜLTÜ HARİTASI ÇIKARILIYOR
Akyol, toplantıda ayrıca 19 Nisan 2006 tarih ve 26114 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre “Ölçüm, Denetim, İzleme, İzin ve Yaptırım” konularındaki Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer Belediyesi’ne yetki devri yaptığını bildirdi. Akyol, Çevre ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde Gürültü Twinning (Eşleştirme) Projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin gürültü haritasının çıkartılmasına yönelik çalışmaların başlandığını da söyledi.
Çevre Mühendisi Gülşah Karakullukçu ise, hava kirliliği, denetim esasları ve yakıt kriterleri hakkında Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer Belediyeleri ve alt kademe ilçelerin temsilcilerine genelgeyle alakalı bilgiler verdi.
İHA
Yayın Tarihi :
9 Kasım 2006 Perşembe 12:42:48
Yorumlarınız
Halim TEKİN IP: 194.27.43.xxx Tarih : 14.11.2006 12:40:43
Hava temizliği bir şehir için çevre temizliliğinden daha önemli. Gözümüüz kapadığımızda görüntü kirliliğini görmeyiz ancak; hava ile hep haşır neşiriz. Ancak cebimizdeki paraya da dikkat etmemiz gerekiyor. Doğalgaz ülkemizde az çıkıyor. Ancak kömür madenleri olarak zenginiz. Kışın katı yakıt kullanma meselesinden çok taşıtları ekonomilk kullanmaya dikkat etmeliyiz.