15
Ocak
2025
Çarşamba
BURSA

Hava kirliliği düşündürüyor

Bursa'da doğalgaz bütün mahallere ulaşmasına rağmen, Büyükşehir Zabıtası ve Çevre Müdürlüğü'nün denetim yapmaması sebebiyle sınırlı sayıda kaçak yakıt kullananlar hava kirliliğine yol açıyor. 

Hava kirliliğinin anlık takip edildiği sistemler mevcut olmasına rağmen, meteorolojik etki ve yüksek basınç sebebiyle kirliliğin arttığı zamanlarda bile hiçbir denetim uygulaması yapılmıyor. Şehrin tamamında doğalgaz kullanımına imkan sağlanmasına rağmen, çok sayıda işyeri ve mesken denetim olmaması sebebiyle kirli kömür yakmaya devam ediyor. 

Özellikle yüksek basınç sebebiyle hava sirkülasyonunun azaldığı dönemle sınırlı sayıdaki kirleticilerin havaya kontrolsüz kirli duman salması sebebiyle şehrin üzerini gri bir tabaka kaplıyor. Zabıta yetkilileri ise, şehirde çok sayıda şikayete sebeb olan duman yoğunluğundan sonra bir denetim uygulaması başlatmıyorlar. Geçmiş yıllardaki gibi, yoğun bir kükürt dioksit seviyesine ulaşılmasa da, denetimsizlik yüzünden yüksek basıncın hakim olduğu günlerde sınırlı kirleticilerin yaydıkları dumanlar bile şehirde rahatsızlık veriyor. Bu dönemlerde Sağlık Bakanlığı'nın raporlama noktasından da riskli hava uyarısına geçildiği gözleniyor. Riskli hava ikazında, özellikle solunum yollarında rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkmamaları tavsiyesinde bulunuluyor.
 
Diğer taraftan doğalgaz en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor. Kış mevsiminin başlaması ile artan ısınma ihtiyacı aile bütçelerine ek maliyet getirirken, konforlu ve temiz yakıt doğalgazı tercih edenler hem ısınmada, hem mutfakta, hem banyoda hala 2006 fiyatları üzerinden doğalgaz faturalarını ödüyorlar. 

Bursagaz'ın açıklamasına göre, ısınma, sıcak su ve mutfakta doğalgaz kullanan 100 m2'lik bir konut sahibinin yıllık ortalama doğalgaz gideri, ısınma için kömür, sıcak su ve mutfak için LPG kullanan aynı büyüklükteki konut sahibinin yıllık kömür giderinden yüzde 51.55 ve LPG giderlerinden yüzde 69.68 daha düşük oluyor. 

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (DOSİDER) verilerine göre 100 metrekarelik bir alana sahip sobalı konutta ısınma ihtiyacında kömür, mutfak ve sıcak su ihtiyacının giderilmesinde de tüp kullanılırsa yıllık 1.712 YTL harcanıyor. Tüm ısınma, sıcak su ve mutfak ihtiyaçlarında LPG kullanılması halinde ise yıllık maliyet 2.736 YTL oluyor. Bu maliyet doğalgaz kullanılması halinde kömüre oranla yüzde 51.55 düşerek 882.52 YTL'ye geriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 16:10:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?