Bursa'da faaliyet gösteren ihracatçı firmalar, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile dünyada değişen döviz pozisyonlarından korunarak, satışlarını artıracak.
Uludağ İhracatçılar Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen "Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), Factoring Uygulamalı ve Devlet Yardımları" konulu eğitim seminerine firmalar büyük ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını yapan UİB Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurumu Üyesi Ufuk Oçak, VOB'un ihracatçılara büyük faydalar getireceğini belirterek, Türkiye'de 2005 yılında kurulan VOB'a Bursalı ihracatçıların ilgi göstermesini istedi.
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkan Danışmanı Burak Ünaldı ise, VOB ile ihracat yapan firmaların dünyada sürekli değişen döviz manüpilasyonlarından daha az etkilenerek satış miktarlarının artacağını söyledi.
Dünyada birçok ülkede VOB'un ihracatçı firmalara büyük kazanç sağladığını söyleyen Ünaldı, VOB'un ihracatçılar için bir 'zırh' görevi gördüğünü dile getirdi.
İzmir'de 2005 yılında faaliyete geçen VOB'daki en önemli işlemin "hedge koruma" çalışmaları olduğunu kaydeden Ünaldı, "Koruma amaçlı işlemler ihracatçılar için çok önemli. Türkiye'de VOB yeni yeni tanınanan bir sistem. Geçen sene krizden dolayı işletmeciler döviz kurunu takip ettiğinden asıl işleri olan satış konusunu iksattılar. İhracatçı firmalar, kur sebebiyle gelecekle ilgili sağlıklı tahminlerde bulunamıyor. VOB, ihracatçıların ihtiyacına yeterince cevap verecektir" dedi.
"VOB 24 SAAT AÇIK OLACAK"
VOB'un İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan 15 dakika önce açıldığını belirten Ünaldı, borsanın 8 saat açık kaldığını, VOB'un ise 24 saat işlemde olacağını hatırlattı. Ünaldı, "VOB'un İMKB'den erken açılıp geç kapanmasının sebebi piyasada bir gösterge olmasıdır. İMKB'ye başvuran üyelere önceden piyasanın durumu hakkında bilgiler veren VOB, artık 24 saat açık kalacak. Tüm dünyada VOB 24 saat açıktır. Bizim gibi birkaç ülkede bu uygulama faaliyette değildi. Artık bu Türkiye'de de olacak" diye konuştu.
"VOB ŞU AN TÜRKİYE'DE EMEKLEME AŞAMASINDA"
Ünaldı, 2005 yılında kurulan VOB'un ülkede daha emekleme aşamasında olduğunu belirterek, "VOB Türkiye'de daha yeni. Bizim maksadımız, ihracatçı birliklerine üye küçük ve orta ölçekli firmaları VOB'a çekmek. Çünkü VOB'dan faydalanmak için bin dolar ve katlarına sahip olmak yeterli. İhracatçı birlikleri, bu anlamda küçük ve orta çapta çalışan firmalarına teşvik edici bilgiler vermeli. Son krizin ardından klasik ticaret anlayışında değişiklikler meydana geldi. Her zaman klasik mantıkla çalışılmayacağı anlaşılırken, yeni alternatif ticaret mantıkları oluştu. Kizin son demlerine geldiği dönemde, VOB, işletmeciler için mükemmel bir koruma olacak" ifadelerini kullandı.
Seminerde küresel krizle mücadelede vadeli işlemlerin önemi konusunda bir konuşma yapması beklenen ekonomist Yaşar Erdinç ise geçirdiği kaza sebebiyle seminere katılamadı.