Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinden ilaç vurgunu yapılmasıyla ilgili gözaltına alınan 1 eczacı, 1 doktor ve 1 ilaç mümessilinin de aralarında bulunduğu 5 kişi adliyeye sevk edildi. İlaçların, bazı hastaların sağlık karneleri üzerinden heyet raporlarıyla reçeteye yazdırıldığı ve parasının devletten tahsil edildiği ortaya çıkarken, özellikle depresyon ilaçlarının heyet raporlarına yazıldığı bildirildi.
Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından özel bir ekip oluşturuldu. Eczane ve ilaç firmalarından gelen yoğun ihbarlar üzerine Beşevler’de İlker B.’ye (40) ait eczaneye operasyon düzenlendi. Operasyonda fiyat kupürleri kesilmiş, içleri boş ve dolu toplam 400 ilaç, çeşitli ilaçlara ait 150 ilaç kupürü, 21 adet sağlık karnesi ve 8 adet sağlık kurulu raporu ele geçirildi.
Eczanede kalfa olarak çalışan Bursa Eczacı Kalfaları Derneği Başkanı Ali Y. (38) ile kalfa Melek T. (20) gözaltına alındı. Mali Polis, sağlık karnesi sahipleriyle yaptığı görüşmede, bu kişilerin hiç haberi olmadan defalarca kurul raporu üzerinden ilaç alındığı ve parasının devletten tahsil edildiğini ortaya çıkardı. İlaç mümessili olan Sezgin K.’nın (28) Yenişehir Devlet Hastanesi’nde tanıdığı Nöroloji uzmanı Çiçek Ü.(45) vasıtasıyla kurul raporlarını temin ettiği de belirtildi. Sağlık karnesi sahiplerine hastaneye gitmeden ve hastalığıyla ilgisi olmadığı halde Çiçek Ü. isimli doktor tarafından kurul raporu hazırlandığı ve özellikle de depresyon ilaçlarının yazıldığı açıklandı.
Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bilirkişi raporlarına göre, kurul raporu çıkartmadaki amacın özellikle mümessilin firmasına ait olan ve normalde sadece uzman hekimlerin yazabileceği ilaçların, rapor çıkarıldığı zaman pratisyen doktorlar da dahil tüm doktorlarca karnelere yazılabileceği bildirildi. Açıklamada, mümessil Sezgin K.’nın firmasına ait Gingobil Special isimli ilacı bu maksatla kurul raporlarına yazdırdığı belirtildi.
Yetkililer, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumlarından yapılan vurgunun Türkiye genelindeki boyutunun trilyonları bulduğunu, yapılan detaylı incelemenin ardından vurgunun Bursa’daki boyutunun gözler önüne serileceğini ifade ettiler. Emniyet yetkilileri, vatandaşların sağlık karnelerini eczane ya da başka kişilere vermemesini isterken, rapor verecek doktorların da mutlaka hastayı görmeleri gerektiğini bildirdiler. Operasyonların süreceği açıklanırken, gözaltına alınan şüpheliler hakkında, ’Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, oluşturulan teşekküle sahte kurul raporları tanzim etmek, gerçek dışı reçeteler yazmak ve yazdırmak, devleti dolandırmak, teşekküle yardım etmek ve rüşvet’ iddiasıyla tahkikat evrakı hazırlandı. Zanlılar adliyeye sevk edildiler.