Günlük 200 ton çöpün üretildiği Bursa'nın İnegöl ilçesinde, ilköğretim okullarının bir yıl içerisinde topladıkları 40 ton kağıt sayesinde 700 ağaç kurtarılmış oldu.
İnegöl Belediyesi ve Er-Ka kağıtçılığın ortaklaşa yürüttüğü geri dönüşüm projesi kapsamında okul müdürleri ile paylaşım ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Okul müdürlerinin ve Çevre Kulübü öğretmenlerinin katıldığı toplantıda projenin amacı ve elde edilen kazanımlardan söz edilirken, önemine de değinildi. İshakpaşa İlköğretim Okulu'nun çok amaçlı salonunda düzenlenen toplantıya İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Şube Müdürü Özer Yılmaz, İnegöl Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ali Uzun, Çevre Mühendisleri ve okul müdürleri katıldı. İlçe Mili Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, geri dönüşüm projesinin 3 yıl önce başlayan güzel ve faydalı bir çalışma olduğunu belirterek, "Okullarımızda sürdürülen proje, velilerimizin de katkılarıyla başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bu sayede okulumuz, çevremiz daha temiz bir konuma geldi. Proje kapsamında birçok atık maddeyi geri dönüşüme kazandırıyoruz. Buradaki amaç bilinçli bir nesil yetiştirmek ve daha temiz bir çevreye sahip olmaktır. Artık insanlarımız ellerindeki en ufak bir nesneyi dahi geri dönüşüm kutularına atmanın yolunu aramaya başladı. Bu durum İnegöl halkının konuya olan duyarlılığını göstermektedir. Bu proje kapsamında yaptığımız yarışmalar neticesinde de başarılı olan okullarımıza teşvik amaçlı ödüller verdik. Bundan sonrada eğitimciler olarak projeye her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "İnegöl Belediyesi olarak insan yaşamını kısıtlayıcı ya da doğayı tehdit eden her türlü çevre sorunları ile alakalı mücadele ediyoruz. Belediye marifeti ile yapılan işlerde, gerekli denetimleri yaparak önlem alıyoruz. Belediye marifeti olmayan durumlarda ise sorunu kampanyalar düzenleyerek ortak bir bilinç oluşturmaya ve halkın gönüllü katılımını sağlamaya çalışıyoruz. Proje kapsamında, kullanılmış pillerin ekolojik hayata zarar vermemesi için 25 ayrı noktaya yerleştirdiğimiz atık pil konteynırları ile pilleri topluyoruz. Atık yağlardan ekolojik dengeyi korumak amacı ile çevreci yakıt biyodizelin oluşturulması projesine de başladık. Özellikle lokanta, yemekhaneler başta olmak üzere evlerden atık yağları topluyoruz. Geri kazanımda duyarlı ve en temiz okul kampanyamıza bu yıl da devam ediyoruz" diye konuştu.
Özellikle kağıdın ana maddesinin ağaç olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini vurgulayan Aktaş, "Çalışmalar kapsamında kentin muhtelif bölgelerine geri dönüşüm konteynırları koyduk. Proje sonucunda yüzlerce ağaç çevreye kazandırıldı. Bu yıl da devam eden çalışmalarımız sonucunda bugün itibari ile 40 ton kağıt topladık. Geri dönen her bir ton kullanılmış kağıt, 17 ağacın kesilmesini önlemektedir. Bunun anlamı şudur en az 700 ağacı kurtarmış olduk. Bir anlamda biz bu proje sayesinde ağaç dikmiş, ormanlarımızı korumuş oluyoruz. Bu çalışmalarımız, yeşillendirme, ağaçlandırma, park ve bahçeler, temizlik işleri gibi rutin belediyecilik hizmetlerimizin yanında İnegöl'ün çevre sağlığına yönelik çok önemli projelerimizin başında gelmektedir" şeklinde konuştu.
3 yıl önce başlatılan projenin her geçen büyüyerek devam ettiğini ancak günde toplanan 200 ton çöpün yıllık sadece 40 tonunun geri dönüşüme kazandırılmasının yeterli olmadığını anlatan Başkan Aktaş, İnegöl'de çöple ilgili bir kültür oluşturmak ve daha temiz bir İnegöl görmek arzusunda olduklarının altını çizdi.