Bursa'nın İnegöl ilçesinde hem sanayi, hem mesken atıklarını arıtan genel arıtma tesisindeki kapasite artımı ve çamur kurutma tesisleri inşaatı devam ediyor.
Kapasite artırma çalışmalarının tamamlanması ile Türkiye'nin ilk ve tek, Avrupa'nın üçüncü büyük arıtma tesisi haline gelecek olan genel arıtma tesisinin Ağustos ayında hizmete girmesi bekleniyor. İnegöl Belediyesi ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün ortak organizasyonuyla 2000 yılında hayata geçirilen günlük 55 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisinin kapasites günlük 130 bin metreküpe çıkacak. Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve OSB yöneticileri tesislerde incelemelerde bulundular.
Aktaş, "Bu tesis, İnegöl'de çevre adına yapılmış en büyük yatırımdır. Ben arzu ediyorum ki, her İnegöllü bu tesise sahip çıksın. Bu tesis İnegöl'ün geleceği için çok önemli bir tesistir. Benim bir arzum var. Nasıl ki Kent Müzesi yaparak halkın ziyaretine açtık, aynı şekilde bu arıtma tesisinin faaliyete geçtiğinde, vatandaşların belirli bir periyotta bu tesisi incelemesini istirham ediyorum" dedi.
Aktaş, "2000 yılında kurulan tesis, o dönemde ilçeler arasında Türkiye'de ilk mesken atıklarını arıtma tesislerinden biriydi. O gün yapılan incelemeler sonucu hizmete koyulan bu 55 bin ton kapasiteli arıtma tesisi, ilçemizin evsel atıkları ile OSB'deki fabrikalardan atılan atık suların arıtılmasına fazlasıyla yetmekteydi. Ancak, İnegöl'ün demografik yapısının çok hızlı ilerlemesi ve sanayileşmede, özellikle de fabrikalaşmadaki hızlı artışlar, bugün yeni bir arıtma tesisine ihtiyaç doğurmuştur. 1999 yılında, yani mevcut arıtma tesisi kurulmadan önce ilçenin atık su miktarı günlük 47 bin 295 metreküp iken, bugün bu rakam yaklaşık günde 85 bine çıkmıştır. Atık miktarındaki bu artış, mevcut arıtma tesisini yetersiz hale getirmiştir. Her gün ilçe merkezinden ve fabrikalardan çıkan atık miktarının 55 bin metreküpü mevcut tesiste arıtılırken, yaklaşık 25-30 bin metreküp oranındaki atık sular Kalburt Deresine salınmaktadır.
Bu da tarım kenti olan İnegöl ve çevresine olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Atık suların karıştığı pis sular İnegöl, Yenişehir ve hatta Bilecik sınırları içerisindeki tarım alanlarına zarar verebilmektedir. Sofralarımıza gelen tarım ürünlerinden tutun da tarlada yetiştirilen meyve ve sebzelere kadar bir çok ürüne bu zarar sirayet edebilmekte, bu da insan sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Kapasitesinin yetersizliğinden dolayı mevcut arıtma tesisinde arıtılmadan doğaya salınan bu kirli ve zararlı sular, verimli tarım arazilerinde sulama suyu olarak kullanılıyor.
Bundan dolayı mevcut arıtma tesisimizin kapasitesinin artırılması gerekiyordu. Yapılacak bu yeni tesis hem İnegöl ve OSB için, hem Yenişehir ve Bilecik için, hem de ileride hayata geçecek olan Boğazköy Barajı için hayati önem taşıyordu" şeklinde konuştu.